Afval stapelt zich op aan de Oostvaartdijk.
Dieter Nijs Afval stapelt zich op aan de Oostvaartdijk.

Afval stapelt zich op aan Oostvaartdijk: “Karton al twee maanden niet opgehaald”

De hoek van de Oostvaartdijk en de Bergstraat in Humbeek lijkt wel een stort. Oud papier, kartonnen dozen en zwerfvuil stapelen zich er op. Daar moeten buurtbewoners normaal hun huisvuil deponeren tijdens de werken in de buurt, maar de ophaling loopt mank. “Dat karton ligt daar al twee maanden”, aldus een buur.

‘Verzamelplaats Huisvuil’ staat er op het oranje plaatje aan de Oostvaartdijk. Onder het plaatje: een hele hoop karton, vuilniszakken en ander afval. Even verderop geniet buurtbewoonster Jeanine van de zon in haar tuin, maar ze is allerminst te spreken over de situatie. “Dat karton ligt daar al twee maanden”, zegt ze. “Niemand komt het ophalen. We hebben gehoord dat de vuilniskar hier moeilijk geraakt. Nochtans kunnen tractoren hier wel langs, dus zo moeilijk kan het toch niet zijn?”

Dumpplaats

De verzamelplaats werd ingesteld door de gemeente voor de duur van de werken aan de Oostvaartdijk, die volledig heraangelegd wordt. “In de rest van de wijk lukt de ophaling wel, maar hier stokt het”, zegt Jeanine. “Die rommel blijft hier liggen en de mensen houden zich niet meer aan de regels. Ze zetten hun vuilniszakken erbij als het hen uitkomt. Er komen zelfs mensen van verderop om hier allerlei afval te dumpen.”

De situatie baart Jeanine zorgen. “Als het waait, vliegt al dat karton de vaart in”, zegt ze. “Bovendien trekt het ongedierte aan, voor je het weet zit je met ratten. En met het mooie weer zal het hier beginnen stinken. Veel mensen hebben al geklaagd bij de gemeente, maar er is nog niets gebeurd.”

‘Snel oplossen’

Het zit de buurt hoog dat de rommel niet opgeruimd wordt. Naast de werken waar geen einde aan lijkt te komen en de kapotte brug, is dit de druppel die de emmer doet overlopen. De werken aan de Oostvaartdijk moesten overigens vorig jaar al klaar zijn.

We hadden afspraken gemaakt met de afvalintercommunale en de aannemer van de werken, maar klaarblijkelijk zijn die niet nageleefd. Die rommel moet zo snel mogelijk verdwijnen

Chris Selleslagh (Open Vld)

Burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) belooft een snelle oplossing. “We bekijken maandag met alle diensten hoe we dit oplossen. De bedoeling is dat die rommel zo snel mogelijk verdwijnt”, zegt hij. “We hadden daarover afspraken gemaakt met de intercommunale en de aannemer van de werken, maar klaarblijkelijk zijn die niet nageleefd.”

De heropening van de brug in Humbeek is voorzien op 16 juni en dat zou voor de buurt al een hele opluchting zijn. Bovendien zouden de werken aan de Oostvaartdijk - als alles goed gaat - voor het bouwverlof klaar moeten zijn.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer