4 Handelaars Veerle van Doosjes en Doosjes, Leen Swillens van Inside-Out en André Van Laer van de gelijknamige juwelierszaak.
Lukas Handelaars Veerle van Doosjes en Doosjes, Leen Swillens van Inside-Out en André Van Laer van de gelijknamige juwelierszaak.

Humbeek staat te popelen voor opening herstelde Sasbrug: “Het zijn vijf lange en lastige maanden geweest”

Brugdek wordt woensdag gemonteerd; oevers zouden ten laatste dit weekend opnieuw verbonden moeten zijn

Het herstelde brugdek van Humbeek Sas is gearriveerd en ligt op een ponton voor anker ter hoogte van Kapelle-op-den-Bos. Morgen wordt de brug bevestigd door de Vlaamse Waterweg. Daarna volgen nog twee testdagen. Ten laatste komend weekend zou de brug over het Zeekanaal Brussel-Schelde opnieuw opengesteld worden voor het verkeer en zijn beide oevers weer met mekaar verbonden, tot grote opluchting van bewoners en handelaars.

De brug van Humbeek Sas raakte half januari zwaar beschadigd na een aanvaring door een binnenschip. Vijf maanden later is de reparatie bijna klaar. Voor de bewoners betekende de onderbroken brug vaak een heel eind omrijden, ondanks een goed draaiende overzetdienst. Ook de handelaars, die het ook van de klanten op de oostkant van de oever moesten hebben, zagen hun omzet dalen. Een aantal van hen voorziet dan ook promotieacties naar aanleiding van de heropening.

Iedereen getroffen

“Het is allesbehalve plezant geweest maar nu hebben we toch goede vooruitzichten”, zegt juwelier André Van Laer, die als spreekbuis voor de handelaars optreedt. “We hopen, denken en veronderstellen allemaal dat er nu niets meer zal misgaan. Vijf lange maanden zonder oeververbinding zijn zeer lastig geweest. Mensen moesten tien kilometer omrijden om hier te geraken. Ze doen dat een paar keer maar dan zoeken ze toch een andere manier. Ik ben zelf nog het minst getroffen als juwelier omdat we toch een specifiek product aanbieden, maar vooral voedingszaken zoals de plaatselijke frituur, bakker of de Delhaize hebben dit heel erg gevoeld. Maar eigenlijk was bijna de hele gemeenschap getroffen: de schoolkinderen die van de andere kant moesten komen maar ook het kinderdagverblijf en de kinesist die zelfs een auto moest voorzien aan de overkant om bij zijn klanten te geraken.”

4 Het brugdek ligt op een ponton verderop richting Kapelle-op-den-Bos te wachten op de montage morgen.
Lukas Het brugdek ligt op een ponton verderop richting Kapelle-op-den-Bos te wachten op de montage morgen.

Het herstelde brugdek – helemaal in het blauw geschilderd – ligt intussen al een paar dagen te wachten even verderop in Kapelle-op-den-Bos. Woensdag wordt het gevaarte tussen de twee landhoofden gemonteerd. Aansluitend, op donderdag 13 juni en mogelijk ook nog op vrijdag 14 juni, voert De Vlaamse Waterweg nv een aantal proefbewegingen en tests uit. Als die goed verlopen, is de brug nog voor het weekend van 15 en 16 juni weer operationeel.

Receptie

“Het zou ook al donderdagavond of vrijdagavond kunnen zijn maar voor de zekerheid gaan we uit van het weekend”, zegt eerste schepen Philip Roosen (N-VA). “Om dit heuglijk moment te vieren plannen we samen met de handelaars vrijdagavond een afterwork-event en receptie in Eldorado. Daarmee willen we iedereen bedanken en dan vooral de handelaars en de inwoners van Humbeek die toch maanden overlast hebben gehad. Ook de schipper van de veerdienst zal in de bloemetjes worden gezet.” 

Of er ook een plechtige heropening van de brug komt, is vooralsnog niet duidelijk. Al broedt vzw Sas Events wel op een plan. Zo zal de reus Charel van den Overzet mogelijk als eerste het kanaal over het nieuwe brugdek oversteken. “Maar omdat we nog geen precies tijdstip hebben van wanneer de brug terug opengaat, is het voorlopig moeilijk om iets te organiseren. Maar dat we dit niet onopgemerkt voorbij zullen laten gaan, mag duidelijk zijn”, aldus Van Laer.

4 Het brugdek is helemaal in het blauw geschilderd.
Lukas Het brugdek is helemaal in het blauw geschilderd.

Ballastwagens

Om de brug op zijn plaats te kunnen brengen, plaatst de aannemer op woensdag 12 juni tussen 6 en 16 uur vier ballastwagens op ongeveer 50 meter opwaarts en afwaarts de brug en dat zowel op linker- als op rechteroever. Die ballastwagens zullen een deel van de rijweg van de Oostvaartdijk en de Westvaartdijk innemen. De woningen en ook de opstapplaats kant Humbeek van het tijdelijk veer zullen die periode niet met de wagen bereikbaar zijn. De aannemer doet zijn best om de hinder tot een minimum te beperken.

4 De ravage na de aanvaring op 17 januari was enorm.
DBS De ravage na de aanvaring op 17 januari was enorm.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer