BELGA

Staking De Lijn: busmaatschappij spreekt van akkoord, vakbond heeft het over “leugens”

De staking bij De Lijn in de Vlaamse Rand rond Brussel is nog niet voorbij, al had het daar gisteren alle schijn van. In een mededeling liet de busmaatschappij weten dat er een akkoord was. Daarop kwamen de vakbonden  met een totaal ander statement: “Onze leugenachtige directie verspreidt via de pers dat er een akkoord is. Niets is minder waar. Morgen gaan onze acties verder.”

Plots witte rook donderdagavond: in een mededeling liet De Lijn weten dat directie en vakbonden nieuwe afspraken hadden gemaakt over de dag- en personeelsplanning van de chauffeurs, de vakantieregeling, aanwervingen en de planning van de Lijncontroleurs. Iedereen terug aan het werk vrijdag.

Een uur later klonk een totaal ander signaal vanuit de hoek van de vakbonden. “Omstreeks 18.00u hebben zij in volle woede de vergaderzaal verlaten zonder dat er een akkoord is afgesloten. Men probeert verwarring te zaaien. Laat jullie niet vangen”, staat te lezen in het persbericht. 

Beraadslagen

“In concreto kregen wij weer minieme voorstellen die niet echt gefundeerd werden. Het lijkt alsof vakbonden een andere taal spreken en de directie een totaal andere visie heeft op het ongenoegen van het personeel!” De vakbonden laten weten zich te beraden over het voorstel van de directie. “Wij zullen morgen aan onze respectievelijke achterban vragen om te zien of de voorstellen voldoende draagkracht hebben.”

Vervolgens stuurde ook De Lijn nog een bericht uit. Ze betreuren dat de vakbonden hun acties doorzetten. “Op deze manier zijn ze de beste objectieve bondgenoten van wie het openbaar vervoer wil privatiseren”, laat Roger Kesteloot, directeur-generaal bij De Lijn weten.

Daarnaast laat ook Els Ampe (Open Vld), Vlaams volksvertegenwoordiger, weten dat ze niet opgezet is met wat er allemaal aan de gang is. De communicatie van De Lijn blinkt volgens haar uit in vaagheid. “Bezorg de reizigers concrete informatie over hoelang de staking nog zal duren en welke buslijnen getroffen zijn”, eist ze.

De stakingsactie begon dinsdag en breidde donderdag uit naar delen van het arrondissement Leuven. Het lijkt er sterk op dat ook vrijdag de dienstverlening verstoord zal zijn. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd. 

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Daniël Van Hoeymissen

    Als gepensioneerd werknemer van De Lijn zou ik willen zeggen dat we het beste en goedkoopste openbaar vervoer hadden van Europa maar door de besparingen van de regeringen is dit allemaal kapot gemaakt. Daarom schaf al de regeringen af enkel nog een federatie regering zonder zakkenvullers en maakt van het openbaar vervoer een staatsbedrijf met een directie en voorzie het van de nodige middelen men zal zien probleem opgelost Van Hoeymissen Daniël

  • Gerard Braeckmans

    En zo gaat dat verder in dit land. Leugens, verdraaiingen, ja dan weer nee, enz.

Lees meer