2 Alleen de stammen van de bomen blijven voorlopig nog over aan het CC.
Eddie Boelens Alleen de stammen van de bomen blijven voorlopig nog over aan het CC.

Vreemd zicht aan CC in Strombeek: gemeente laat 14 bomen kappen

In het kader van de vernieuwing van de ingang aan het CC in Strombeek werden 14 bomen gekapt. Buurtbewoners zijn verontwaardigd over het feit dat ze ineens allemáál weg zijn. Toch was het volgens het college essentieel om te slagen in de vernieuwing van de pleinen volgens het masterplan.

Eerste schepen Philip Roosen (N-VA) laat weten dat de vernieuwing van de inkom de komende dagen van start gaat. Verder worden zowel het Gemeenteplein als het plein voor het Cultureel centrum heraangelegd en zouden de bomen alsnog moeten verdwijnen. “In eerste instantie hebben ze twintig jaar geleden voor de verkeerde bomen gekozen. Dit zijn breed wortelende bomen in plaats van diep wortelende. Het is een gevaarlijke situatie zeker in het donker. Een ophoging is geen optie omdat we voor vlakke pleinen willen gaan zonder borduren. Dat was al vastgelegd in het masterplan van de vorige legislatuur”, legt Roosen uit. Het bestuur wil zo weinig mogelijk niveauverschillen om de zone zo toegankelijk mogelijk te maken voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers.

2 Het cc van Strombeek met de bomen in volle glorie. (archiefbeeld)
Baert Marc Het cc van Strombeek met de bomen in volle glorie. (archiefbeeld)

Brede wortels

De bomen zullen hoe dan ook gecompenseerd worden wanneer de pleinen heringericht worden, weet Roosen. “De inwoners kunnen vanaf begin 2020 mee beslissen over de toekomst en herinrichting van het plein. Daar zijn nog geen kogels door de kerk. Voor de toekomstige bomen kijken we met experten naar verschillende criteria. Zo moeten ze diepe wortels hebben, moet de kruin voldoende hoog staan dat mensen er onderdoor kunnen wandelen en kijken we naar onderhoudsvriendelijkheid wat snoeien betreft.” 

Verbetering

Roosen is naar eigen zeggen geen fan van het verwijderen van bomen. “Het is jammer dat ze moesten verdwijnen, maar hier kunnen we niet anders. Het is in functie van een hoger doel en later wordt dat gecompenseerd. Nu vindt iedereen het - terecht - jammer, maar over een paar jaar gaan we zien dat de nieuwe situatie veel beter is op alle vlakken.”

Eerst zijn er nog de werken aan het bufferbekken en de inkom. De inkom wordt vernieuwd, want de balie moet groter worden. De inkom zal altijd toegankelijk blijven, ook tijdens de werken. “Zodra het kan laten we een deel van het plein opnieuw beklinkeren zodat mensen veilig en met droge voeten het CC Strombeek kunnen bereiken.” 

Eddie Boelens (GROEN) las in het besluit van het schepencollege dat er bomen gingen verdwijnen in het kader van de werken aan de nieuwe ingang en dat deze gecompenseerd zullen worden. “Als ze in de weg staan, staan ze in de weg, en ik begrijp dat voor bepaalde werken geen andere oplossing mogelijk is. Ik schrok toch toen ik vaststelde dat ze allemaal verdwenen waren.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer