2 Grobbendonks gemeenteraadslid Els Beullens en Minister Koen Van den Heuvel in de vallei van de Kleine Nete en de Aa.
Peter Vanderveken Grobbendonks gemeenteraadslid Els Beullens en Minister Koen Van den Heuvel in de vallei van de Kleine Nete en de Aa.

Grobbendonks natuurgebied wordt 100 hectare groter

Het natuurgebied Graafweide-Schupleer, op de grens van Grobbendonk en Vorselaar, wordt dankzij herbestemming uitgebreid met 100 hectare. Vlaams minister van Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel maakt 5 miljoen vrij voor de inrichting  van de natuur én het landbouwbeleid in het prachtige gebied aan de vallei van de Kleine Nete en de Aa.

Vlaanderen maakt voor het natuurinrichtingsproject de volgende jaren zo’n 3,1 miljoen eurovrij. Het gaat om een ambitieus samenwerkingsverband tussen onder meer de Vlaamse overheid, provincie Antwerpen en de gemeenten om de vallei van de Kleine Nete klaar te maken voor klimaatverandering. Andere prioriteiten zijn voedsel-, water- en energievoorziening, waterberging, het behoud van biodiversiteit, erfgoed en landschapskwaliteit. “Europees beschermde soorten zoals de kleine modderkruiper, rivierdonderpad, beek- en rivierprik zullen er hun thuis maken. Daarvoor worden verschillende biotopen hersteld of uitgebreid om samen een nat kerngebied van 150 hectare te vormen”, zegt Van den Heuvel.

Landbouw

Daarbovenop wordt nog eens twee miljoen euro geïnvesteerd om een oplossing te bieden voor de goede werking van de aanwezige landbouwbedrijven. Landbouwers kunnen door dit project hun gronden uitruilen uit het toekomstige natuurgebied, naar geschikter landbouwgebied.

2 Els Beullens en Minister Koen Van den Heuvel.
Peter Vanderveken Els Beullens en Minister Koen Van den Heuvel.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer