6 Milkbar Vanessa in haar prachtige Milkbar.
Peter Vanderveken Milkbar Vanessa in haar prachtige Milkbar.

Milkbar Vanessa sinds kort gehuisvest in één van de mooiste gebouwen die het Stoetersdorp rijk is:
“Familietraditie krijgt hier een mooi plekje”

Wie op zoek is naar een lekker ijsje in een prachtig kader moet zeker eens langsgaan bij Milkbar Vanessa aan de Vonckstraat in Herenthout. Sinds een aantal weken serveert Vanessa Spruyt (40) in dit art-decogebouw ijsjes en andere lekkernijen aan  de klanten.

Na zeven jaar van ijsjes scheppen achteraan een woning in de Ristenstraat verhuisde Milkbar Vanessa een dikke twee weken geleden naar een opvallend en een prachtig gerenoveerd pand in de Vonckstraat te Herenthout. “We startten in januari met de renovatie van het pand”, vertelt Vanessa Spruyt. “Met een nieuwe toog, glasramen, tal van attributen uit het ijsjesverleden van onze familie, enkele leuke bankjes en een binnentuintje vol planten en foto’s van vroeger zijn we best fier op het resultaat.”

Familietraditie

Milkbar Vanessa is het resultaat van een echte ‘crème-glace-stamboom’. “Mijn overgrootouders reden destijds rond met een hondenkar in Heultje en omstreken om de ijsjes tot bij de mensen te brengen”, vertelt ze. “De volgende generatie ruilde de hondenkar in voor een triporteur (driewielige bakfiets, red.) waarmee haar grootvader tot in Herenthout en omstreken trapte om de verfrissende lekkernijen aan de man te brengen. Tijdens één van die passages in Herenthout ontdekte hij een huis in de Molenstraat waar hij een crèmerie in onderbracht. Jammer genoeg sloeg eind jaren ‘50 het noodlot toe toen mijn grootvader zaliger tijdens een toer met de triporteur verongelukte bij een treinoverweg.” Het recept van de ijsjes, samengesteld door de overgrootouders, werd goed bewaard en Vanessa besloot een tiental jaar geleden de familietraditie verder te zetten. Zo opende ze dus haar eigen Milkbar in een achterbouw van haar woonst in de Ristenstraat.

6 Een foto uit de rijke 'créme-glace’-geschiedenis van de voorouders van Milkbar Vanessa
Repro Peter Vanderveken Een foto uit de rijke 'créme-glace’-geschiedenis van de voorouders van Milkbar Vanessa

Lovende commentaren

“Tijd voor uitbreiding en vernieuwing”, moet ze een tijdje geleden gedacht hebben toen ze samen met haar man Yves Bouwen het nieuwe pand aankocht. En of het een succes is, in haar nieuwe zaak liepen de klanten de deur plat de eerste veertien dagen. “Met de coronamaatregelen dienen we de klanten op veilige afstand te plaatsen, zowel binnen als buiten. Het was gezellig druk de voorbije weken en de lovende commentaren over het interieur en ons aanbod deden enorm veel deugd.”

Omdat het nu drukker is dan voorheen zijn we op zoek naar een enthousiaste kracht om met onze ijskar op pad te gaan naar feestjes en evenementen

Vanessa Spruyt
6 Milkbar Vanessa is op zoek naar een enthousiasteling om met dit busje op pad te gaan.
Peter Vanderveken Milkbar Vanessa is op zoek naar een enthousiasteling om met dit busje op pad te gaan.

Als kers op de taart, want voor een lekker stukje taart kan je ook terecht bij de Milkbar, verschijnt Vanessa vaak op tal van evenementen of feestjes in de buurt. “Hiervoor maak ik gebruik van mijn oude, roze en sympathieke ijskar”, vertelt ze. “Omdat we het nu drukker zullen hebben met onze Milkbar, gaan we in de toekomst minder tijd hebben om zelf langs te rijden op deze feestjes en evenementen. Net daarom zijn we op zoek naar enthousiastelingen die hier met de Milkbar-bus naartoe willen. Uiteraard met een bijhorende vergoeding.” Voor meer info in verband met deze leuke job kan men steeds terecht in het Herenthoutse ijssalon of via de Facebookpagina.

6 Milkbar Vanessa is sinds kort gehuisvest in dit statige gebouw aan de Vonckstraat in Herenthout.
Peter Vanderveken Milkbar Vanessa is sinds kort gehuisvest in dit statige gebouw aan de Vonckstraat in Herenthout.
6 Tal van attributen uit het verleden kregen een mooi plekje in het gerenoveerde pand.
Peter Vanderveken Tal van attributen uit het verleden kregen een mooi plekje in het gerenoveerde pand.
6 Een foto uit het verleden.
Repro Peter Vanderveken Een foto uit het verleden.

Lees meer