Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.

Moeder en dochter laten oplichters hun bankrekening gebruiken: ‘muilezels’ riskeren tot twaalf maanden cel

Een moeder en dochter uit Grobbendonk riskeren een (voorwaardelijke) celstraf tot twaalf maanden omdat ze hun bankrekening ter beschikking stelden van criminelen. Die wisten twee slachtoffers zo meer dan 20.000 euro afhandig te maken. De ‘muilezels’ beweren dat ze niet wisten dat ze iets fout deden. “Ze overtuigden ons door een lening zonder intrest te beloven”, klinkt het.

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen persoonlijke (bank)gegevens ontfutselen door mensen die op een valse website te laten invullen. Hun rekening wordt dan (deels) geplunderd, maar dan treedt voor de criminelen fase 2 in werking. 

Ze proberen andere mensen te overtuigen hun bankrekening én bankkaart ter beschikking te stellen. Het geld van het oorspronkelijke slachtoffer wordt dan via die bankrekening afgehaald. Meestal benaderen de criminelen jongeren via sociale media met een aanlokkelijk aanbod om snel en gemakkelijk geld te verdienen. 

In dit geval gingen de criminelen anders te werk. Ze konden Marina V.C. en haar dochter Manuele D.B. uit Grobbendonk overtuigen door hen een lening aan te bieden. Eentje zonder kosten en zonder interesten. “Phishing is een plaag in onze maatschappij”, zegt openbaar aanklager Wim Smet. “Het probleem is dat het alleen kan blijven bestaan als er mensen blijven meedoen door hun rekening ter beschikking te stellen. Het is een hele keten.”

Bewust?

Of de twee vrouwen zich bewust waren van de fraude toen ze hun rekeningnummer gaven? “Mevrouw V.C. is ingegaan op een aanbod om 4.000 euro te lenen zonder interest en zonder kosten”, aldus de openbaar aanklager. “Ze heeft er, op vraag van de oorspronkelijke oplichter, die we niet hebben kunnen traceren, speciaal een rekening voor geopend bij AXA. Het is nogal schimmig en mevrouw had beter moeten weten. Soms moet je beseffen dat verhaaltjes op internet te mooi zijn om waar te zijn.” 

In het dossier van Marina V.C. maakten de oplichters hun slachtoffer zo’n 12.000 euro afhandig. Van dat bedrag is uiteindelijk ‘maar’ 4.250 euro op de rekening van Marina V.C. terechtgekomen, maar de oplichters hebben hun plan nooit kunnen verder uitvoeren omdat V.C. nooit een bankkaart heeft gehad van de rekening. 

Dat gebeurde wel bij haar dochter Manuela D.B. Zij wilde 2.500 euro ‘lenen’, opende ook een rekening bij AXA en gaf later wél de bankkaart aan een man van Noord-Afrikaanse origine waarvan ze de naam niet wist. In dat dossier verloor het slachtoffer ook bijna 12.000 euro.

Vrijspraak gevraagd

Voor Marina V.C. vraagt haar raadsman de vrijspraak. “Het gezin verkeerde in een precaire financiële situatie en plots zagen ze ergens in een groep op Facebook het aanbod om te lenen”, zegt meester Andy Boermans. “Ze heeft wel degelijk om een contract gevraagd, maar heeft dat nooit gekregen. Er was geen sprake van kwaad opzet. De echte oplichters maken misbruik van de kwetsbare positie van de ‘muilezels’. Mijn cliënt heeft niet bewust mee gedaan met dit criminele opzet. Ze wilde alleen ‘goedkoop’ lenen om haar schulden elders te kunnen betalen.” 

Voor Manuela D.B. vraagt Andy Boermans niet de vrijspraak, wel enige mildheid. “Zij heeft inderdaad haar bankkaart aan die onbekende man gegeven, maar ze had geen slechte bedoelingen. Ze wilde net als haar moeder lenen om andere schulden te vereffenen. Het is vooral schrijnend dat de echte oplichters hier nooit terechtstaan.” 

Uitspraak op 7 oktober.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer