4 Siemen (links) zag hoe zijn boezemvriend Noah Mortier (tweede van links) werd doodgereden. De dader pleegde vluchtmisdrijf.
Vertommen Siemen (links) zag hoe zijn boezemvriend Noah Mortier (tweede van links) werd doodgereden. De dader pleegde vluchtmisdrijf.

"Die chauffeur liet ons achter. Helemaal alleen"

SIEMEN (15) GETUIGT NADAT BOEZEMVRIEND NOAH (16) WERD DOODGEREDEN

"Noah kon hier echt niks aan doen." Siemen Vander Sande (15) is nog steeds diep onder de indruk na het ongeval in Haacht waarbij zijn beste vriend Noah Mortier (16) vorige week om het leven kwam. De chauffeur vluchtte weg maar gaf zich een dag later aan bij de politie. "Hij liet ons gewoon liggen."

Siemen kijkt geregeld naar boven als hij over zijn boezemvriend Noah uit Keerbergen vertelt. Vaak met een krop in de keel en met tranen in de ogen. Maar hij houdt zich sterk. Even sterk als zijn overleden vriend. "Noah liet niet snel zijn emoties zien. Het was een harde gast, een coole. Alles had hij gepland en hij kon goed voor zichzelf zorgen. Ik wist dat het donderdagnacht goed ging komen."


Maar het kwam niét goed. Noah en Siemen hadden nochtans een leuke avond gehad. Ze aten samen een pizza en trokken daarna met de trein naar Leuven. In de bioscoop stond 'Ted 2' op de programmatie. Na de film voerde Siemens broer het duo naar het station van Haacht, waar ze hun fietsen hadden achtergelaten. Noah zou die avond bij Siemen blijven slapen.

4 Op de plaats van het ongeval liggen bloemen. Ook de moeder van Noah legde er een ruiker neer.
Vertommen Op de plaats van het ongeval liggen bloemen. Ook de moeder van Noah legde er een ruiker neer.

Auto nog achterna gelopen

Maar niet ver van het station, in de Stationsstraat, liep het plots mis. "Ik hoorde een auto die ons naderde. Plots zag ik hoe Noah zeker twintig meter meegesleurd werd door die wagen", vertelt Siemen. Hij slikt even. "Ik was uit evenwicht en viel. Ik liep de auto nog achterna, maar had snel door dat het geen zin meer had. Op geen enkel moment stopte hij." De jongen verwittigde meteen de hulpdiensten en hield een politiepatrouille tegen die er toevallig passeerde. "Meteen liep ik naar Noah. Ik voelde of hij nog ademde. Ik bleef de hele tijd tegen hem praten, maar hij antwoordde niet meer. Hij kon enkel nog bloed ophoesten." De ambulance nam Noah mee naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk overleed aan zijn verwondingen.


Diezelfde nacht kreeg Siemen het nieuws dat zijn beste vriend de klap niet had overleefd. "Noah kon hier echt niets aan doen. We waren niet onnozel aan het doen, gewoon rustig naar huis aan het fietsen. Net dat maakt het zo onwezenlijk." Siemen's moeder luistert mee. Ze krijgt het moeilijk als ze haar zoon het verhaal hoort vertellen. "Vrijdagavond hadden we een voetbaltoernooi in Kessel-Lo. Onze trainer had afgezegd, maar ik wilde voetballen. Uiteindelijk wonnen we de beker. Voor Noah", vertelt Siemen, waarna het ijzig stil wordt.

4
Vertommen

Dader geeft zich aan

De politie hield na de feiten een klopjacht op de dader, maar vrijdag om 21 uur gaf hij zichzelf aan. Het gaat om een 23-jarige man uit Haacht. Hij beschikte nog geen twee jaar over een rijbewijs en reed met een bedrijfswagen. "De man staat niet gekend voor eerdere, zware verkeersmisdrijven", zegt parketwoordvoerster Evi Franco. Of de man gedronken had, is nog onduidelijk. "Ik kan niks meedelen uit zijn verklaring."


Siemen vindt het feit dat de bestuurder doorreed een grove fout. "Die kan hij niet meer rechtzetten. Als hij gestopt was, hadden we hem niks kunnen verwijten. Maar hij liet ons wél achter. Voor hetzelfde geld lag ik naast Noah en had iemand ons misschien pas de volgende ochtend gevonden. Maar ergens vind ik het ook erg voor hem. Hij zal dit zijn hele leven meedragen."


De 23-jarige dader blijft ondertussen in de cel en verschijnt eerstdaags voor de raadkamer. De uitvaartplechtigheid voor Noah vindt volgende week zaterdag plaats.

4
Vertommen

Lees meer