2 Karin Jiroflée, Jos Verdeyen, Hilde Maenen, Bernard Lemaitre en Frank Vannetelbosch bij het ondertekenen van het bezwaarschrift in september vorig jaar. Dat blijkt nu een maat voor niets.
Foto SPK Karin Jiroflée, Jos Verdeyen, Hilde Maenen, Bernard Lemaitre en Frank Vannetelbosch bij het ondertekenen van het bezwaarschrift in september vorig jaar. Dat blijkt nu een maat voor niets.

Haacht klungelt met bezwaarschrift tegen winkelcomplex Kampenhout: beroep onontvankelijk

Het bezwaarschrift van de gemeente Haacht tegen de komst van het winkelcomplex op de veilingsite aan Kampenhout-Sas is een maat voor niets geweest. De advocaat, aangesteld door de gemeente, vergat het ‘rolgeld’ te betalen waardoor het beroep nu onontvankelijk is verklaard.

Om een bezwaarschrift bij de Raad voor Vergunningsbetwisting hard te maken, moet er rolgeld betaald worden. Een standaardprocedure. Maar Konstantijn Roelandt, advocaat gespecialiseerd in ruimtelijke ordening, stedenbouw en overheidsopdrachten, die aangesteld werd door de gemeente Haacht vergat dat rolgeld tijdig te betalen. “Tot onze grote frustratie heeft hij dat niet gedaan”, bevestigt Nico Bogaerts (Open Vld), schepen van Lokale Economie. “We zijn daar zeer misnoegd over. We zullen ons nu aansluiten bij de procedure die Boortmeerbeek heeft opgestart, want de bezwaren die zij hebben zijn quasi dezelfde”, zegt Bogaerts. Burgemeester Steven Swiggers (Open Vld) beaamt. “Er is nog niets verloren. In mei zijn we op de hoogte gebracht dat het rolgeld niet tijdig werd overgemaakt. Een fout bij de boekhouding van de advocaat. Maar er was nog tijd genoeg om tussen te komen in de procedure van Boortmeerbeek. Het is dus niet zo dat de belangen van onze handelaars niet zullen verdedigd worden. Het had niet mogen gebeuren, maar de advocaat neemt die kosten op zich”, aldus de burgemeester. 

Te kort door de bocht

“Allemaal heel erg kort door de bocht”, vindt oppositiegemeenteraadslid Frank Vannetelbosch (N-VA). “Als je de uitspraak leest, dan is het schepencollege juridisch en politiek verantwoordelijk. Als je de redenering doortrekt dat de advocaat verantwoordelijk is, dan is het precies of het schepencollege onschendbaar is. Dit is geklungel en geen voorbeeld van goed bestuur. Het is betreurenswaardig dat we nu ons karretje moeten aanhangen bij iemand anders. De coalitie in Kampenhout is sterke voorstander van het winkelcomplex en er zijn toch redelijk sterke banden met Haacht”, beweert Vannetelbosch. “Wat de bezwaren betreft, wilden wij verder gaan dan alleen het mobiliteitsaspect. Wij zien het winkelcomplex als een bedreiging voor onze Haachtse economie en handelskern, die wij liever versterkt zien. Dat is in die bezwaren nooit tot uiting gekomen.” 

Naast de gemeente Haacht en Boortmeerbeek dienden ook Unizo en de stad Leuven een officieel bezwaarschrift in, net als de Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt. Projectontwikkelaar MG Real Estate uit Gent wil op de plaats van de oude witloofveiling in Kampenhout een ‘retailcluster’ bouwen, met plaats voor een 17-tal baanwinkels, goed voor 21.000 vierkante meter oppervlakte. Terwijl iedereen vreest voor een grote verkeersknoop en een domper voor de lokale handel hebben de plannen altijd de steun gekregen van het Kampenhouts gemeentebestuur. 

2 De veilingsite in Kampenhout.
Vertommen De veilingsite in Kampenhout.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Maes

    Ze hadden beloofd dat daar een zwembad, sportzaal en cafetaria ging komen, weer loze beloften van voor de verkiezingen

Lees meer