2 Garagist Gunther Eeman (links) en buurtbewoner Patrick Van Weyenberg bij één van de rijbaanversmallingen op de Iddergemsesteenweg..
Claudia Van den Houte Garagist Gunther Eeman (links) en buurtbewoner Patrick Van Weyenberg bij één van de rijbaanversmallingen op de Iddergemsesteenweg..

Garagist niet te spreken over wegversmalling aan inrit: “Meer files voor deur en straat is niet veiliger”

Er heerst ongenoegen over drie nieuwe rijbaanversmallingen op de Iddergemsesteenweg. Ze zijn bedoeld om de straat veiliger te maken. “Maar al het verkeer komt op één rijvak voor onze deur, terwijl er nu ‘s ochtends al een file staat en we tientallen keren per dag de baan op moeten”, zegt garagist Gunther Eeman, bij wie een wegvermalling  werd geplaatst vlak bij zijn garage.

Door drie rijbaanversmallingen te laten plaatsen op de Iddergemsesteenweg in Denderhoutem hoopt de gemeente Haaltert de leefbaarheid in de straat te verbeteren en de snelheid er te verlagen. Het gaat om een proefproject van drie maanden dat nadien zal worden geëvalueerd. Op sociale media klinkt alvast heel wat kritiek op de nieuwe verkeerssituatie. Volgens sommigen hebben de wegversmallingen net het tegenovergestelde effect, omdat wie moet invoegen snel gas geeft om de tegenligger voor te zijn. “Onder het mom van veiligheid werd er zopas nog een groter gevaar gecreëerd. Het zal dan ook niet lang duren voor daar de eerste ongelukken gebeuren”, schrijft een bezorgde bewoner.

Files

Eén van de rijbaanversmallingen staat vlak bij de garage van Gunther Eeman. “Al het verkeer komt nu op één rijvak net voor onze deur. De Iddergemsesteenweg is een drukke weg. Veel verkeer moet de straat door om de Expresweg op te rijden. ‘s Morgens staat er nu al vaak een file in de straat en raken we maar moeilijk weg. Dat zal door die betonblokken nog erger worden, want nu wordt het verkeer nog afgeremd ook. We moeten dagelijks wel 50 keer de baan op. Ook stopt hier drie à vier keer per week een vrachtwagen om te leveren”, zegt Eeman.

Flitscontroles

“Er wordt inderdaad te snel gereden in de straat, maar dat kun je oplossen met meer flitscontroles. We merken trouwens dat de betonblokken de snelheid niet afremmen, want als er geen auto uit de tegenovergestelde richting komt, dan rijden de bestuurders ze gewoon voorbij, zonder te remmen. We betreuren dat er geen overleg is geweest met ons, de buurtbewoners. We kregen veertien dagen geleden alleen een brief in de bus met de beslissing”, aldus Eeman.

Geen inspraak

Buurtbewoner Patrick Van Weyenberg, die tijdens de vorige verkiezingen nog opkwam met zijn eenmanspartij, deelt die mening: “Dit is het toppunt van een gebrek aan inspraak. Ik begrijp niet dat die rijbaanversmallingen geplaatst zijn zonder bevraging bij de buurt. Deze verkeerssituatie lijkt nergens op. Eén van de andere wegversmallingen werd aan een broodautomaat geplaatst, waar dagelijks mensen stoppen om een brood te halen. Dit is zeker niet verkeersveilig. Ik snap dat er iets moet worden gedaan aan de verkeersveiligheid, maar hou dan flitscontroles”, vindt ook Van Weyenberg.

Voor veiligheid

“Wij hebben als gemeente geen bevoegdheid om snelheidscontroles te eisen”, zegt schepen van Mobiliteit Bart Welleman (N-VA). “Ik begrijp dat dit geen populaire maatregel is, maar ik wil dat Haaltert opnieuw een veilige gemeente wordt. Zowat iedereen is het er over eens dat er in Haaltert te snel wordt gereden. De inwoners zullen ermee moeten leren leven dat er nog maatregelen zullen volgen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er zijn trouwens ook veel positieve reacties.”

2 Garagist Gunther Eeman (rechts) en buurtbewoner Patrick Van Weyenberg.
Claudia Van den Houte Garagist Gunther Eeman (rechts) en buurtbewoner Patrick Van Weyenberg.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • William Van den Berghe

    Het verkeer hinderen, gevaarlijke situaties uitlokken en bestuurders pesten noem ik dat.

  • Ulrik De Man

    Das ook heel veilig al die obstakels op de rijbaan vooral als het mistig is in de winter ... en je bent niet van de streek Wedden dat het geen week duurt voor er daar ongevallen gebeuren ? Een zien wat ze dan gaan vertellen over de veiligheid ...

Lees meer