De Gilles en Pierrots van Groot-Halle dit jaar tijdens de carnavalsstoet.
Foto Mozkito De Gilles en Pierrots van Groot-Halle dit jaar tijdens de carnavalsstoet.

"Er is 25 graden voorspeld, er zal gezweet worden"

GILLES EN PIERROTS TREKKEN NAAR SPAANSE MALAGA

De Gilles en Pierrots van Groot-Halle trekken naar Spanje. Ze trakteren de bezoekers van het Festival International del los Pueblos in het Spaanse Malaga op een portie authentieke carnavalssfeer van bij ons. Met hun prachtige kostuums, onafscheidelijke klompen en hun muzikanten stappen ze volgende week het vliegtuig op. "Ze voorspellen 25 graden en dus zal het zweten worden maar ook in Halle was het vorige maand al zonnig dus we zijn opgewarmd", lacht Marc Flament.

De Gilles en Pierrots van Groot-Halle zijn al sinds 1977 verbonden met het Halse carnaval. De groep is geïnspireerd op de beroemde collega's uit Binche en is intussen zelf een stukje erfgoed van de stad geworden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze gevraagd werden om ons land te vertegenwoordigen op het Festival International del los Pueblos in het Spaanse Fuengirola, vlakbij Malaga. Dertig landen uit de hele wereld tonen hun tradities. Schotse binken in kilt, Braziliaanse danseressen en nu dus ook Halse Gilles en Pierrots die de hele wereld laten kennis maken met hun typische muziek, klinkende belletjes en stampende klompen. "We vinden het een eer", zegt Marc Flament van de Gilles en Pierrots.

Groots avontuur

"Carnavalsorganisator Halattraction kreeg de vraag blijkbaar via het stadsbestuur toegespeeld en onze groep zag het meteen zitten. We trokken al eens naar het buitenland maar verder dan Frankrijk of Nederland was dat niet. De reis naar Spanje is ons grootste avontuur tot nu toe. "Onze delegatie zal uit een vijftigtal mensen bestaan. Met 23 gilles en acht pierrots zullen we optreden. Het festival begint op vrijdag 28 april en duurt tot 2 mei. Donderdag stappen we het vliegtuig op."


Het typische kostuum van een Gilles is niet echt gemaakt voor zonnige oorden. "De temperatuur haalt er volgende week vlot 25 graden", weet Marc. "We gaan dus veel water moeten drinken om af te koelen maar vorige maand vierden we al carnaval in de zon hier in Halle en dus zijn we al wat opgewarmd. We willen ons daar echt tonen aan de mensen. Ik denk dat ze zelf nog niet weten wat voor een groep ze daar op bezoek krijgen."

Volksverhuis

De Belgische consul zal de Hallenaren opwachten in de 'caseta' van België. Elk land heeft zo'n stand tijdens het festival. Dat wordt uitvalsbasis van de groep. De Gilles en Pierrots stonden er wel op dat ze zo authentiek mogelijk zouden optreden. "Daarom nemen we onze muzikanten ook mee", zegt Marc. "We worden dus net als hier begeleid door hen. Het is dus echt een volksverhuis want die instrumenten moeten mee net als alle kostuums. Aanvankelijk zouden we subsidies krijgen voor onze reis maar dat ging niet door. Dat is jammer maar we maken er geen probleem van. We wilden absoluut naar Spanje en dus beslisten we samen om er alles aan te doen om het mogelijk te maken."


De Gilles en Pierrots van Groot-Halle zijn trouwens hipper dan ooit. De verenig heeft meer dan zestig leden. "De laatste jaren kwamen er heel wat nieuwe mensen bij. Vooral dertigers en veertigers zijn lid. Ik ben met mijn 55 jaar zelfs de tweede oudste na mijn vader die op zijn negenenzeventigste nog steeds voorzitter is. Een echte verklaring voor onze populariteit heb ik niet maar ik ben wel blij dat de toekomst van de Gilles en Pierrots zo verzekerd is."

Appelsienen

De vereniging krijgt volgende week ook nog het gezelschap van Prinsenpaar Chris III en Christel I, hun hofnarrenpaar en prins Luk I. Prins Chris nam zelfs al met een Gilles het liedje 'De Gilles noe Sponje!' op om hun grote reis te vieren. Het enige dat de groep niet laat overvliegen zijn trouwens de appelsienen. Die gooien de Gilles tijdens carnaval naar het publiek en dat zullen ze ook in Spanje doen. "Maar het zou te gek zijn om kilo's appelsienen naar Spanje te brengen als ze er daar tonnen liggen hebben", lacht Marc.

Lees meer