3 De char - in piepschuim - waarmee De Gebeure vorig jaar Carnaval Halle wonnen.
Mozkito De char - in piepschuim - waarmee De Gebeure vorig jaar Carnaval Halle wonnen.

"Piepschuim kan carnaval naar hoger niveau tillen"

CHARS IN POLYESTER ZIJN DOMINANTIE VOORGOED KWIJT

Polyester chars hebben het Halse carnaval jarenlang gedomineerd, maar hun rijk is nu definitief uit. De kans is zelfs groot dat de volledige top vijf - voor het eerst in de geschiedenis - met isomo uitrijdt. "De aanblik van de stoet zal veranderen", knikt voorzitter Danny Sluys van De Gebeure, die al decennialang bij piepschuim zweren. "Maar dit kan carnaval wel naar een hoger niveau tillen."

Carnaval Halle was veertig jaar lang een polyester feestje. Dat begon toen de leden van Dei van Sinte Roukes midden jaren zeventig naar de collega's in Bergen-op-Zoom trokken om er de stiel te leren. Al snel schakelden alle groepen over op de kunststof, die nu echter de baan moet vrijmaken voor isomo. De Mannen van de Met rollen dit jaar voor het eerst een piepschuimen char buiten, De Smosjterpotten schakelden ook al over, en intussen is er nog slechts één groep die bij polyester blijft zweren.


Maar isomo vond al jaren geleden zijn weg naar Carnaval Halle via De Gebeure, die slechts twee keer met polyester naar buiten kwamen. "We zitten hier in een hangar aan een boerderij", legt voorzitter Danny Sluys uit. "Enerzijds moet je dan weten dat polyester een sterke geur heeft, maar isomo was van meet af aan ook gewoon veel handiger om mee te werken. Als je geen zin meer hebt om te 'charen' (het bouwen van de char, red.), leg je alles gewoon aan de kant. Met polyester moet je wachten tot alles droog is voor je verder kan, en je bent ook nog eens afhankelijk van het weer."


De Gebeure groeiden in de voorbije jaren zelfs uit tot meesters van het isomo, en toonden ook vorig jaar nog eens wat er allemaal mogelijk is met piepschuim. Toen wonnen ze het carnaval dankzij onder meer een indrukwekkende char. "Met isomo kan je alle kanten uit", weet Danny. "Je kan figuren uitsnijden en zo je fantasie de vrije loop laten. We tekenen ook nauwelijks iets uit op plan, maar door al die ervaring hebben we natuurlijk wel een goede ploeg. We hebben specialisten in het schilderen, snijden en mechaniek. Die combinatie levert kwaliteit op."

3 Danny Sluys van De Gebeure in de hangar van zijn groep, waar weer duchtig met isomo gewerkt wordt.
Mozkito Danny Sluys van De Gebeure in de hangar van zijn groep, waar weer duchtig met isomo gewerkt wordt.

Tips voor de collega's

De Halse groepen kennen een gezonde onderlinge concurrentie, maar dat weerhield Danny er niet van om in de voorbije jaren zelfs topgroepen met isomo op weg te helpen. "Ik snij hun figuren natuurlijk niet", lacht hij. "Maar ik geef wel tips en laat hen dan proberen. Ik denk dat iedereen in het Halse carnaval er van profiteert wanneer de chars erop vooruitgaan. Ik geef alle collega's ook altijd dezelfde tips. Haal bijvoorbeeld degelijk materiaal in huis, dan zit de basis al goed. Met een bot mes iets uitsnijden, lukt gewoon niet. Je moet jezelf ook de kans geven om te groeien. Al schrok ik toch bij het zien van wat sommige groepen in nauwelijks enkele jaren tijd met isomo kunnen doen. Ik leer trouwens ook zelf nog bij. In andere hangars hebben ze ook al hun eigen technieken ontwikkeld die het werken comfortabeler maken. Dan is het prachtig om van elkaar bij te leren. En als een groep zondag een mooiere char heeft dan wij, dan leg ik me daar zeker bij neer. Dat betekent gewoon dat zij het beste werk afleverden."

3
RV

Publiek verrassen

Voor Danny kan de isomorevolutie Carnaval Halle dus alleen maar vooruit helpen. "Het publiek zal nog vaker verrast kunnen worden", klinkt het overtuigd. "Geef ons nog enkele jaren en isomo kan het Halse carnaval naar een nog hoger niveau tillen. De mensen vergeten nog te vaak dat alles wat in deze stad door de vele carnavalsgroepen naar buiten gerold wordt, ook zelfgemaakt is. Alleen dat al maakt ons carnaval uniek. Zelfs in de grootste carnavalssteden van ons land bestellen ze onderdelen van hun wagens elders. Dan mogen we toch wel fier zijn op wat we hier met zijn allen presteren."

Lees meer