5 Jan Vandebossche omhelst emotioneel een van de vele deelnemers aan de bedevaart vanuit Wielsbeke naar Halle.
Mozkito Jan Vandebossche omhelst emotioneel een van de vele deelnemers aan de bedevaart vanuit Wielsbeke naar Halle.

Bedevaartseizoen afgetrapt: “De moderne bedevaarder wordt alsmaar jonger én komt met de koersfiets”

Bedevaarten alleen voor oude mensen? In Halle merken ze wel wat anders. “De moderne bedevaarder wordt alsmaar jonger én komt met de koersfiets”, stelt deken Raymond Decoster bij de aftrap van het nieuwe bedevaartseizoen vast. Afgelopen weekend arriveerden verschillende groepen uit West-Vlaanderen aan de Sint-Martinusbasiliek na meer dan tachtig kilometer stappen. “Het is de kameraadschap die ons vooruit helpt”, zegt Jan Vandenbossche, één van de organisatoren van de bedevaart uit Wielsbeke.

Door de wind, door de regen, dwars door een hagelstorm heen. De tientallen bedevaarders uit Wielsbeke stapten zaterdag moe en met zere voeten Halle binnen. Maar de ontlading was des te groter, sommigen konden hun tranen zelfs niet bedwingen toen ze eindelijk de basiliek binnenstapten. Hoewel de weergoden hen niet gunstig gezind waren, haakten maar weinig mensen af. De wandelaars - van tieners tot zeventigers - vertrokken om 16 uur vrijdagnamiddag in Wielsbeke om na meer dan tachtig kilometer te voet te finishen in Halle.

Jaarlijks hoogtepunt

“Voor ons is dit een jaarlijks hoogtepunt”, zegt Jan Vandenbossche, één van de organisatoren van de bedevaart uit Wielsbeke, die zelf bijzonder geëmotioneerd was. “Ik organiseer de bedevaart intussen 34 jaar mee en deze was zonder twijfel de beste die ik al meegemaakt heb. Het was niet eenvoudig. We hadden barslecht weer. Maar samen stappen dat schept een band. We  sleurden elkaar door de moeilijke momenten heen. Heel indrukwekkend.” Volgend jaar organiseert Vandenbossche de tocht voor de laatste keer mee, maar hij kijkt optimistisch naar de toekomst. “Er zijn nog elk jaar jonge mensen die zich aansluiten, dat geeft me hoop.”

5 Zaterdagmiddag stapten de bedevaarders uit Wielsbeke als eerste grote groep het centrum van Halle binnen.
Mozkito Zaterdagmiddag stapten de bedevaarders uit Wielsbeke als eerste grote groep het centrum van Halle binnen.

Er werd afgelopen weekend niet alleen gewandeld richting de Onze-Lieve-Vrouw van Halle, ook verschillende wielertoeristen uit Wielsbeke stapten om 7 uur ’s ochtends op de fiets. Zij kwamen iets voor de middag aan. 

Bedevaarten verdwijnen? Nee hoor. Wie gelooft, trekt vandaag meestal niet meer elke week naar de kerk, maar houdt wel vast aan tradities als een bedevaart

Raymond Decoster

“Je ziet wel wat verschuivingen”, zegt deken Raymond Decoster van Halle. “De gemiddelde bedevaarder is jonger dan vroeger. Ik merk dat er veel meer wielertoeristen naar de basiliek komen. Het sportieve en het religieuze wordt zo gecombineerd. Het christelijk geloof belandt zo wat op de achtergrond, maar is er nog wel. De mensen branden toch nog graag een kaarsje bij Onze-Lieve-Vrouw. Wie gelooft, trekt vandaag meestal niet meer elke week naar de kerk, maar houdt dan wel vast aan zulke tradities. Ik denk niet dat de bedevaarten dus snel zullen verdwijnen. Ik merk wel dat het aantal mensen dat met de bus komt wat afneemt, maar daartegenover staan dus een hele groep nieuwe mensen die wandelend of fietsend naar de basiliek komen.”

5 De bedevaarders branden allemaal kaarsjes in de Sint-Martinusbasiliek van Halle.
Mozkito De bedevaarders branden allemaal kaarsjes in de Sint-Martinusbasiliek van Halle.

Warm welkom

Hoeveel bedevaarders er in mei en juni naar Halle zullen afzakken, is moeilijk in te schatten. “Een dertigtal groepen kondigden hun komst aan”, zegt deken Decoster. “Maar soms duiken er onverwacht verenigingen op. Zo zat hier plots de KWB van Lennik in de basiliek en dat is een aangename verrassing, want ik wist niet eens dat ook zij op bedevaart kwamen. Groepen melden zich wel beter vooraf aan, omdat ik hen graag zelf verwelkom in de basiliek. Bedevaarders moeten zich welkom voelen in onze stad. Daarom wacht de Broederschap van de Onze-Lieve-Vrouw van Halle de grootste groepen ook op aan de parking van De Gooikenaar. Het is een teken van respect naar de mensen toe die er soms zoveel voor over hebben om hier steun te vinden bij de Onze-Lieve-Vrouw van Halle.”

5 Vrienden en familie applaudisseren wanneer de eerste grote groep uit Wielsbeke arriveert in Halle.
Mozkito Vrienden en familie applaudisseren wanneer de eerste grote groep uit Wielsbeke arriveert in Halle.
5 Jan Vandenbossche tijdens de laatste meters van een bedevaart die meer dan tachtig kilometer lang was tussen Wielsbeke en Halle.
Mozkito Jan Vandenbossche tijdens de laatste meters van een bedevaart die meer dan tachtig kilometer lang was tussen Wielsbeke en Halle.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer