9 De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat.
Mozkito De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat.

Bejaarde vrouw komt om het leven bij uitslaande woningbrand in Lembeek

Zeventigster Francine is dinsdagnacht om het leven gekomen bij een uitslaande brand in de Arthur Puesstraat in Lembeek. Buren probeerden haar via het raam op de eerste verdieping te helpen ontsnappen, maar alle hulp kwam te laat. Een brandende sigaret ligt vermoedelijk aan de oorzaak. 

De brand werd dinsdagnacht kort voor 2 uur ontdekt door buurtbewoners. “Ik lag al in bed en tokkelde nog wat op mijn gsm toen ik plots iemand om hulp hoorde roepen”, vertelt buurman Serge Van Hoef. “Zonder aarzelen opende ik het rolluik en het raam om buiten te kunnen zien wat er aan de hand was. Toen zag ik dat er enkele huizen verder brand was uitgebroken.” 

Ladder uit tuin

Serge liep onmiddellijk de straat op, waar ook al enkele andere buren zich hadden verzameld. “Bij een van hen zijn we in de tuin een ladder gaan halen om die vervolgens tegen de gevel van de brandende woning te plaatsen”, gaat de man verder. “De ladder reikte niet hoog genoeg waardoor ik net onder het raam kwam. De buurvrouw stond daar en ik hoopte haar uit het raam te kunnen helpen. Ze zei enkel dat ze ging sterven om zich nadien om te draaien en te verdwijnen aan het raam. We beseften dat het helaas te laat was...”

9
Mozkito

Blusploegen en een ziekenwagen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West, een MUG-team en ploegen van de lokale politiezone Zennevallei snelden ter plaatse. Bij hun aankomst was de brand al volledig uitslaand. Aangezien ze op de hoogte waren dat er zich nog iemand binnen bevond, met volgens de eerste berichten mogelijk nog een tweede persoon, ging de prioriteit naar het zoeken van de slachtoffers. Het was voor de hulpverleners helaas snel duidelijk dat geen enkele hulp nog kon baten. Van een tweede persoon bleek geen sprake te zijn. De eerste en tweede verdieping gingen in vlammen op. Het gelijkvloers en een aanpalende woning kon de brandweer wel volledig vrijwaren. 

9
Mozkito

Man overleden

“Ze woonde hier alleen sinds het overlijden van haar man en haar ouders”, klinkt het bij naaste buren. “Maar we hadden weinig contact met haar. Wel ging ze geregeld met haar winkeltrolley te voet naar de Proxy Delhaize. Als we haar tegenkwamen zegden we wel eens goedendag, maar een echt gesprek hadden we nooit. In het centrum ging ze soms iets drinken. Het is enorm triest wat zich hier afspeelde. Dit wens je niemand toe.” 

Eenzaam

Ook Janny Mostine, kassierster en moeder van de uitbaatster van de Proxy Delhaize is enorm aangeslagen. “Ze kwam vaak meerdere keren per week langs”, zegt ze. “Een hele vriendelijke en joviale vrouw. Ik denk dat iedereen haar zo wel kende. Het ging een tijdje geleden niet zo goed met haar, maar de laatste tijd was het beter. Al zei ze soms dat ze zich eenzaam voelde.” 

Het is niet duidelijk of de vrouw nog familie had. Een andere buurtbewoonster met wie ze regelmatig contact had was te zwaar aangeslagen om te reageren. 

Het parket Halle-Vilvoorde stuurde een branddeskundige, het labo van de federale politie en een wetsdokter ter plaatse voor verder onderzoek. Volgens de branddeskundige ontstond de brand vermoedelijk door een brandende sigaret. Buren bevestigen dat de vrouw een rookster was. 

9
Mozkito
9
Mozkito
9
Mozkito
9
Mozkito
9
Mozkito
9
Mozkito

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer