Het graf op de begraafplaats van Lembeek liep aanzienlijke schade op.
Philippe Vancutsem Het graf op de begraafplaats van Lembeek liep aanzienlijke schade op.

Bestrijding onkruid gaat grondig mis: arbeiders steken per ongeluk graf in brand

Het wegbranden van onkruid op de gemeentelijke begraafplaats van Lembeek is woensdag fout gelopen. De vlam werd vermoedelijk iets te dicht bij een graf gehouden, met een brand tot gevolg. Ook de brandweer werd opgetrommeld.

Gemeentearbeiders waren woensdag aan de slag gegaan met het wegbranden van onkruid op de begraafplaats in de Eglantierstraat, maar daarbij liep het verkeerd. De houten omkadering rond het graf brandde grotendeels af. Een bezoeker van het kerkhof kon de vlammen gelukkig doven. Volgens Bram Vandenbroecke (Groen), schepen voor Openbaar Groen en Milieu, werd ook de brandweer opgeroepen. “Maar zij zouden de locatie niet makkelijk gevonden hebben”, zegt hij. “In ieder geval heb ik over het incident nog niets officieel vernomen. Volgens wat ik hoorde, liep het inderdaad fout bij het bestrijden van onkruid met een brander.”

Het is niet de eerste keer dat het gebruik van zo’n brander verkeerd loopt. In ons land ontstond zelfs al brand aan woningen en andere gebouwen door het gebruik van de branders, zowel door particulieren als door professionele gebruikers. Het is een alternatief voor verboden pesticiden. “Maar een pleidooi om opnieuw pesticiden te gaan gebruiken is dit zeker niet”, gaat Vandenbroecke verder. “Ik vermoed dat de droogte van de afgelopen dagen ook wel een rol gespeeld zal hebben. Misschien is het dus wel een aandachtspunt om de brander niet te gebruiken bij periodes van droogte.” Naar verluidt zou de stad wel instaan voor de herstelling van het graf. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel De Blay

    Met deze droogte een vlam of hitte gebruiken??? In sommige gemeenten krijg je voor het gebruiken van een open vlam of BBQ een boete.

  • Carl Parker

    Die waren zeer geconcentreerd bezig, wellicht de beste gemeentearbeiders die ze hebben. Gelukkig is de leuze anno 2019: "kan iedereen gebeuren".

Lees meer