Exclusief voor abonnees

Bruno Tobback (sp.a): “Droomcoalities zijn zoals koppels in Blind Getrouwd”

Lijsttrekker Vlaams parlement hamert op gigantische investeringen in openbaar vervoer en woningrenovatie

“Bijna elke politicus weet wat je moet doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Er is alleen geen enkele politicus die weet hoe hij daarna nog moet verkozen raken!” Met die uitspraak zette Bruno Tobback (sp.a) de klimaatstrijd in 2007 al op de agenda maar pas nu is het thema brandend actueel geworden.

2 Bruno Tobback is lijsttrekker voor het Vlaams parlement voor sp.a.
Vertommen Bruno Tobback is lijsttrekker voor het Vlaams parlement voor sp.a.

“Een grote groep jongeren heeft terecht het gevoel dat we goed op weg zijn om onze planeet uit te wringen als een dweil”, steekt Bruno Tobback (sp.a) meteen van wal. “Die jongeren willen een toekomst uitbouwen en ze vrezen dat er voor hen maar weinig zal overblijven op onze planeet. Ze krijgen geen faire deal en daar moet de politiek iets aan doen.”

Je uitspraak uit 2007 is ondertussen legendarisch…

“Ik zou die beroemde uitspraak uit 2007 vandaag niet meer herhalen om de eenvoudige reden dat hernieuwbare energiebronnen enorm zijn geëvolueerd. Het klimaat is één van de grootste uitdagingen maar het brengt ook opportuniteiten met zich mee. De klimaatverandering zal een jobmotor worden in de toekomst.”

Het klimaat is één van de grootste uitdagingen, maar het brengt ook opportuniteiten met zich mee. De klimaatverandering zal een jobmotor worden in de toekomst

Bruno Tobback

Wat stel je zelf voor om het klimaat te redden?

“Het moet een faire deal blijven voor iedereen. Ten eerste een gigantische investering in openbaar vervoer. Ik ben voor rekeningrijden en voor het afschaffen van de salariswagens maar dan moet je wel een alternatief hebben. Ten tweede een investeringsprogramma voor de renovatie van woningen. Sp.a stelt voor dat de netbeheerders de investering voorfinancieren en dat je terugbetaalt via het minderverbruik.”

De meest kwetsbare mensen wonen vaak in slecht geïsoleerde woningen. Wat kan je daar aan doen?

“Het is eigenlijk niet te geloven maar er zijn sociale huurwoningen waar de huurders meer betalen aan hun energieverbruik dan aan huurgeld. Dat moet de overheid oplossen. Er moeten ook meer sociale woningen worden gebouwd, zeker in Vlaams-Brabant. Ik ben trouwens ook voorstander van het systeem van huursubsidies.”

Een woning huren –bijvoorbeeld in Leuven- is één zaak, eentje kunnen kopen is nog heel wat anders gezien de hoge prijzen…

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc De Vos

    Zeveraar 1 ste klasse.

Lees meer