5 Afdelingshoofd Welzijn Isabelle Bosmans van Colruyt Group (op de voorgrond) gaf onderweg uitleg tijdens de inhuldiging van de wandelroutes
Mozkito Afdelingshoofd Welzijn Isabelle Bosmans van Colruyt Group (op de voorgrond) gaf onderweg uitleg tijdens de inhuldiging van de wandelroutes

Colruyt Group stippelt wandelroutes uit voor werknemers in Halle want “kantoorpersoneel beweegt te weinig”

Colruyt Group heeft samen met de Halse sportdienst en Sport Vlaanderen vier wandelroutes ingericht rond de Wilgenveld-site in Halle. De 2.300 werknemers hebben dus geen excuus meer om binnen te blijven tijdens de middagpauze. “Wie op kantoor werkt, beweegt te weinig”, zegt afdelingshoofd Welzijn Isabelle Bosmans. “Maar door deze unieke samenwerking kan iedereen wanneer hij wil wandelen en genieten van de natuur.”

Wilgenveld is al sinds 1978 de administratieve hoofdzetel van Colruyt Group en ligt langs de drukke Edingensesteenweg in Halle. Maar de achterkant van de site geeft uit op het landelijke gehucht Elbeek. Die groene omgeving inspireerde nu om vier wandelroutes uit te stippelen rond Wilgenveld maar ook de andere sites van Colruyt Group: Dassenveld, Elbeek en Hellebroek. En zo kan iedereen voortaan kiezen voor de Waterwandeling (2 km), de Holle wandeling (2 km), de Dassenwandeling (5km) en de Eoly Coöperatie-wandeling (7 km).

5 De wandelroutes werden rond de sites van Colruyt Group uitgestippeld. En zo krijgen wandelaars een ander zicht op de vestigingen van Colruyt Group. Op de foto de administratieve zetel Wilgenveld.
Mozkito De wandelroutes werden rond de sites van Colruyt Group uitgestippeld. En zo krijgen wandelaars een ander zicht op de vestigingen van Colruyt Group. Op de foto de administratieve zetel Wilgenveld.

“De routes zijn uitgewerkt voor onze medewerkers maar zijn opengesteld voor iedereen die wil bewegen”, zegt Isabelle Bosmans. “Vanuit Colruyt Group willen we inzetten op het welzijn van onze medewerkers en meer bewegen maakt daar absoluut deel van uit. We merken dat vooral de mensen in onze kantoren te weinig bewegen. Daarom willen we met deze wandelpaden de mensen stimuleren om meer te bewegen en minder in hun stoel te zitten.”

Het is een unieke samenwerking tussen een privaat bedrijf en overheidsinstanties. De krachten werden gebundeld. Door alles te bewegwijzeren zijn de routes geschikt voor iedereen die in Halle eens wil wandelen of lopen. Ook wie vanuit het Pajottenland de stad bezoekt kan een mooie wandeling maken.”

Isabelle Bosmans, afdelingshoofd Welzijn Colruyt Group

De groep neemt daarnaast al andere initiatieven waardoor medewerkers ook op het werk kunnen ontspannen. In de kantoorgebouwen zijn ‘stilteruimtes’ ingericht. Er worden sessies georganiseerd voor onder andere yoga en mindfulness. Daarnaast organiseert Colruyt Group ook rookstopcampagnes, acties rond gezonde voeding, psychosociale preventie en gratis griepvaccinaties. Er lopen ook proefprojecten waarbij medewerkers de mogelijkheid krijgen om het langdurig zitten te doorbreken en meer te bewegen tijdens het werk, onder andere via het gebruik van zit-statafels. Maar nu komen daar dus ook nog eens enkele uitgewerkte wandelroutes bij.

5 Op de wandelroutes van Colruyt Group werden zelfs infoborden geplaatst bij interessante plekjes.
Mozkito Op de wandelroutes van Colruyt Group werden zelfs infoborden geplaatst bij interessante plekjes.

“De personeelsleden kunnen tijdens de middagpauzes wandelen maar ook voor of na de werkuren”, legt Bosmans uit. “Tijdens de middag willen we het wel extra stimuleren door het organiseren van start to walk- en start to run-sessies. De mensen worden dan begeleid op vaste dagen en uren en kunnen in groep deel nemen. Uit de eerste reacties die nu binnenlopen blijkt dat toch al een schot in de roos te zijn.”

Krachten bundelen

De routes werden deels aangelegd op de eigendom van Colruyt Group maar gaan ook over openbaar domein langs mooie wandelwegen. Voor het project kon Colruyt Group dan ook rekenen op de steun van de overheid. “Het is een unieke samenwerking tussen een privaat bedrijf en overheidsinstanties zoals het stadsbestuur van Halle en Sport Vlaanderen”, zegt Bosmans. “De krachten werden gebundeld. Door alles te bewegwijzeren zijn de routes geschikt voor iedereen die in Halle eens wil wandelen of lopen. Ook wie vanuit het Pajottenland de stad bezoekt kan een mooie wandeling maken.”

En terwijl er bewogen wordt op de paden kan er ook wat bijgeleerd worden. Wandelaars en sporters kunnen kennis maken met bio-diverse landschappen, de wandeltuin van Colruyt Group, het coöperantenpark voor kwetsbare biotopen en het waterbekken en het windpark van Eoly. Langs de routes zijn dus informatiebordjes geplaatst die meer achtergrond geven bij wat er te zien is en de officiële signalisatie van Sport Vlaanderen duidt de wandelrichting aan.

“Er is zelfs een zelfpluktuin aangelegd waar binnenkort besjes aan de struiken zullen hangen zodat echt alle zintuigen van de wandelaars geprikkeld worden wanneer ze voorbij stappen”, besluit Bosmans.

5 De vier wandelroutes werden langs de Colruytsites in Halle uitgestippeld.
Mozkito De vier wandelroutes werden langs de Colruytsites in Halle uitgestippeld.
5 Met de hulp van Sport Vlaanderen en de Halse sportdienst werden de routes ook bewegwijzerd.
Mozkito Met de hulp van Sport Vlaanderen en de Halse sportdienst werden de routes ook bewegwijzerd.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • franky van steenberghe

    En gaan ze dan rust plaatsen voorzien voor winkel personeel want die bewegen teveel ?

Lees meer