Peer Studio

Elke deejay heeft zijn eigen carnavalsmix

NIEUWE MUZIEKHYPE STEEKT DE KOP OP

Een dj die van carnaval houdt, moet in Halle een eigen mix uitbrengen. De carnavalmixen zijn de voorbije jaren een echte hype geworden. Verschillende dj's staan tijdens carnaval ook op het podium van de Grote Markt. Onder hen Jonathan Vanneste, alias 'Squirre'. "Het is ieder jaar plezant om die mix te maken. Het is een mengeling van liedjes die ik wil horen tijdens carnaval", vertelt hij.

Het principe van de carnavalmix is eenvoudig. Dj's nemen een uur lang carnavalsliedjes op en verspreiden die dan via internet of cd. Enige voorwaarde is dat het ambiance moet brengen. De show- en liedjeswedstrijd 'Halle op Losse Schroeven' en de prinsenverkiezing zijn in de aanloop naar carnaval al goede barometers, maar toch is het voor de dj's steeds afwachten of hun gekozen muziek aanslaat. "Zo een mix in elkaar boksen, blijft altijd wel een beetje giswerk", vertelt Frederik De Bremaecker, alias dj Flambiance, die op zaterdagavond van carnaval ook op de Grote Markt mag draaien. "Ieder jaar is het zoeken naar de nummers die knallen, maar evengoed is het op fuiven uitkijken welke nummers aanspreken."

Nieuw tijdperk

Met de mixen lijkt ook voor de carnavalmuziek een nieuw tijdperk begonnen. De dj's zwaaien met carnaval, zowel op de Grote Markt als in de cafés de plak. "Ik heb heel veel bewondering voor de mensen die ieder jaar de cd uitbrengen, maar ik versta wel dat mensen het weekend van de dolle dagen een voorgemixte cd verkiezen", vertelt Jonathan Vanneste. Ook stelt hij vast dat een mix van Halse nummers en Nederlandse nummers het best is om mee te werken. "Ook als ik met carnaval op de Grote Markt draai, dan merk ik dat die combinatie het beste werkt op het publiek."

Soundcloud

De mensen willen natuurlijk ook thuis en in de auto kunnen genieten van deze carnavalmixen. "Ieder jaar plaatsen we onze mix op Soundcloud of we sturen hem door via Wetransfer", vertelt Christophe Ruth, die samen met Danny Leroy een carnavalmix maakt. "We maken ook wel een veertigtal cd'tjes van onze mix. Die dragen we dan vooral rond in cafés of we geven die aan groepen die hem tijdens de stoet kunnen draaien. We maken de mix vooral uit liefde voor muziek en het Halse carnaval."


Ook carnavalsorganisator Halattraction is heel enthousiast over deze trend op het gebied van carnavalmuziek. "We merken al enkele jaren deze evolutie op en we kunnen dit alleen maar toejuichen", vertelt Bart Mary van Halattraction. "Dit is voor ons een stuk promotie en we merken dat carnaval leeft. Mensen zijn in de ban van carnaval Halle en dat is een positief gegeven. We merken dat zaterdagavond de Grote Markt overvol staat."

Lees meer