Gewelddadige homejacker krijgt zeventien jaar cel

(MAAR MINDERJARIGE KOMPAAN BLIJKT GEVLUCHT TE ZIJN)

Twee uitersten in een rechtszaak rond vier gewelddadige homejackings. Terwijl een 19-jarige dader veroordeeld werd tot liefst zeventien jaar cel, blijkt zijn minderjarige kompaan op vrije voeten te zijn. Niet omdat het gerecht hem liet gaan, wel omdat hij kon vluchten uit een jeugdinstelling.

Het duo sloeg eind vorig jaar enkele keren uiterst brutaal toe in de rand rond Brussel. Op 29 november drongen ze een woning in Beersel binnen, waar ze een moeder en haar dochter gijzelden en bedreigden met een mes. De dochter kon echter ontkomen en de politie bellen, waarop de twee ervandoor gingen. Een koppel uit Lembeek had echter minder geluk toen zij de jonge homejackers op 2 december over de vloer kregen. Het duo sloeg de man een schedelbreuk met een ijzeren staaf, en het slachtoffer is tot op vandaag nog altijd arbeidsongeschikt. Zijn vrouw kreeg het mes letterlijk op de keel. "Een enorm traumatiserende ervaring voor mijn cliënten", aldus advocaat Johan De Smet, die het koppel vertegenwoordigt. "Ondanks zijn verwondingen is mijn cliënt kunnen ontkomen via het dak. Zijn vrouw kon zich verschansen in een bergingsruimte. En de buren, die het duo al in de buurt hadden zien rondhangen, waren gelukkig alert genoeg om de politie te bellen." En nog was het niet genoeg voor de homejackers. Twee dagen later drongen ze in Waterloo de slaapkamer van een bejaard koppel binnen, waar ze de man neerstaken. Eén van de kleinkinderen, een jongetje van 8 jaar dat wakker geworden was, zag alles gebeuren. En dan sloegen ze ook nog toe in Kraainem.


De 19-jarige beklaagde - de enige die dus voorlopig veroordeeld werd - ontkende grotendeels. "Ik gebruikte toen veel drugs, maar geweld? Dat niet", klonk het tegen de politie. "Ik herinner me er alleszins weinig van." Nochtans had zijn minderjarige kompaan alles toegegeven. Bovendien klopten de persoonsbeschrijvingen die de slachtoffers gegeven hadden en bleek uit telefonieonderzoek dat de twee een groot deel van hun buit doorsluisden naar hun thuisland Marokko. "De rechtbank tilt enorm zwaar aan het brute geweld dat de beklaagde gebruikte", klonk het dan ook in het vonnis. "Hij aarzelde niet om gewapend met stokken of messen de confrontatie met zijn slachtoffers aan te gaan. Zijn jonge leeftijd, drugsverslaving en precaire financiële situatie zijn in deze absoluut geen verzachtende omstandigheden."

Vonnis maakt weinig indruk

Zeventien jaar cel, dus. Maar dat leek de 19-jarige allerminst te deren. Schijnbaar ongeïnteresseerd hoorde hij het vonnis aan, alvorens hij overgebracht werd naar de cel. En hoewel zijn kompaan intussen nog altijd op vrije voeten is, reageren de slachtoffers tevreden op de uitspraak. "Een rechtvaardige straf", vindt meester De Smet. "De beklaagde is jong, maar laat ons niet vergeten dat twee van de homejackings met de dood van een bewoner hadden kunnen eindigen. Voor mijn cliënten was het een enorm traumatiserende ervaring. Ik denk dan ook dat ze tevreden zullen zijn met deze zware straf. Wat die minderjarige kompaan betreft: we zullen moeten afwachten tot hij opgepakt wordt en voor de jeugdrechter verschijnt. Veel meer kunnen we daar nu niet op zeggen."

Lees meer