Exclusief voor abonnees

Gwendolyn Rutten (Open Vld): “Ik wil niet in gevechtsmodus naar Brussel kijken”

Aarschotse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement wil wínnen, maar coalities op voorhand smeden, daar doet ze niet aan mee

Triomfeert lijsttrekker Gwendolyn Rutten straks - na de glorieuze overwinning vorig jaar in hometown Aarschot - ook bij Vlaamse verkiezingen? Rutten wil winnen, maar vooraf coalities smeden, daar doet ze niet aan mee. Eerst moet de kiezer spreken. “De mensen moeten zich afvragen waar we als land, maar ook waar waar we zélf binnen vijf jaar willen staan”, zegt ze. “Er is een duidelijke keuze tussen belasten en belonen. Open Vld staat voor het laatste!”

3 Gwendolyn Rutten.
Baert Marc Gwendolyn Rutten.

Voor Theo Francken staat Open Vld met stip op één om een regering te vormen. Met wie wil Open Vld straks samengaan?

“Zegt Theo Francken dat hij met ons in een regering wil stappen? Wauw, het moet zijn dat het fijn samenwerken is met ons. Ik heb geleerd dat het niet verstandig is om vooraf te zeggen met wie je wat wil doen.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Aarschot werd een voorakkoord gesloten tussen CD&V, sp.a en Groen om jou aan de kant te houden. Dat lukte niet. Hoe kijk je er op terug?

“De kiezer heeft zijn stem gebruikt en gezegd dat ze mij erbij willen hebben. Eerst moet er gestemd worden, daarna maken we coalities. Ik weet in ieder geval met welke partijen ik niet wil regeren: de extreme partijen. Het klopt dat we met de N-VA, op economisch gebied, een zelfde koers varen. Ik vond het spijtig dat de partij na het Marrakech-pact uit de regering stapte. Iedereen weet dat het een excuus was om te kunnen vertrekken. En ik heb niets tegen CD&V. Met Wouter Beke kom ik heel goed overeen.”

Het is belangrijk dat iemand voor onze regio op topniveau aan de onderhandelingstafel zit. Niet alles mag naar Antwerpen gaan. Het is een belangrijke stad en economische motor maar wij zijn ook belangrijk met onze hoge tewerkstellingsgraad én onze luchthaven

Premier Michel gaat achteruit in de peilingen. Hoe sta je tegenover hem?

“Hij heeft goede dingen kunnen doen. Sommigen doen alsof België een sociaal kerkhof is maar het is nog altijd een goed land om in te wonen. Al kan het altijd beter. Michel heeft in Franstalig België tegen een groot deel linkse zeg maar communisten of cryptocommunisten in  zijn nek uitgestoken. Dat verdient respect.”

Blijf je burgemeester in Aarschot of snak je naar het hogere echelon?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jos Du Lion

    Als er nu 1 leugenaar is wel dan is dar deze mevrouw. Zij beweerde "onze gepensioneerde gratis vervoer" maar was de eerste om te zeggen Nee doen we niet.vld is er voor de rijken

  • Marc Schoensetters

    Nog zo een machtsgeile partij die er alles voor over heeft voor een regeringsdeelname. En dan maar taxshiften. De rijken en bedrijven minder belastingen en de middenklasse veel meer. En dan al die nepjobs die er bij gekomen zijn die er alleen toe leiden dat er nog meer working poor zijn.

Lees meer