Ouders halen hun kind op aan de schoolpoort in Sint-Pieters-Leeuw. 99 procent van de kinderen kan dit jaar starten in de onthaalklas van een school naar keuze in Sint-Pieters-Leeuw maar ook Halle en Beersel.
Mozkito Ouders halen hun kind op aan de schoolpoort in Sint-Pieters-Leeuw. 99 procent van de kinderen kan dit jaar starten in de onthaalklas van een school naar keuze in Sint-Pieters-Leeuw maar ook Halle en Beersel.

Inschrijvingen basisonderwijs: 99 procent van kinderen kunnen naar onthaalklas in school van keuze

1.520 kinderen werden de voorbije maanden aangemeld via het centraal aanmeldingsregister (CAR) voor een plekje in één van de basisscholen in Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw. 99 procent van die kinderen kan starten in de onthaalklas van een school naar keuze.

Het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het basisonderwijs maakte cijfers bekend over de voorbije digitale inschrijvingsperiode. Het digitale systeem moet voorkomen dat ouders kamperen aan de schoolpoort om hun kind in te schrijven. “Voor de onthaalklas kreeg 99 procent van de kleuters een plaats toegewezen in de school die de ouders hadden aangevraagd”, luidt het in een persbericht. “Bijna alle kinderen die aanmeldden, kregen dus daadwerkelijk een school naar keuze toegewezen. Dertien kinderen vielen jammer genoeg uit de boot, maar er zijn nog plaatsen beschikbaar in de scholen.”

Voor de start van de aanmeldingen waren er 1.097 vrije plaatsen in de onthaalklas. Er meldden voor dat geboortejaar ook 470 broers, zussen en kinderen van personeel met voorrang aan. 93 procent van de instappers met geboortejaar 2017 kan terecht in de school van eerste keuze. 99 procent kreeg een plaats toegewezen in één van de eerste drie voorkeurscholen.

Wie in een van de hogere jaren moet ingeschreven worden kan wel minder vaak in een school naar keuze ingeschreven worden. In de hogere jaren is er immers weinig verloop van de leerlingen, waardoor het moeilijker is om nog een vrije plaats te vinden. Toch kreeg nog 52 procent van deze leerlingen een plaatst toegewezen in hun school van voorkeur.

Voor het toewijzen van een school houdt dit aanmeldingsregister in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders. Als er meer aanmelders dan vrije plaatsen zijn, speelt de afstand tussen de woonplaats van het kind en de gekozen school een doorslaggevende rol. Eenmaal de kinderen een plaats toegewezen kregen, moeten de ouders hun kind nog in de toegewezen school gaan inschrijven. Dit kan tussen 6 en 24 mei.

Ouders die geen toewijzing hebben ontvangen of de aanmeldingsperiode gemist hebben, hoeven niet meteen te wanhopen. In de onthaalklassen voor instappers geboren in 2017 zijn er over de hele regio nog plaatsen over. Om te weten in welke scholen nog plaatsen zijn, kan iedereen begin juni surfen naar www.basisschool-aanmelden.be . Vanaf 6 juni om 8 uur starten de vrije inschrijvingen in de scholen zelf.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer