Eliot vertegenwoordigt op 12 mei in de eerste halve finale België op het Eurovisie Songfestival maar onder andere Mondiaal Halle zou liever hebben dat het festival geboycot wordt, net als alle Israëlische producten.
Photo News Eliot vertegenwoordigt op 12 mei in de eerste halve finale België op het Eurovisie Songfestival maar onder andere Mondiaal Halle zou liever hebben dat het festival geboycot wordt, net als alle Israëlische producten.

Mondiaal Halle roept stadsbestuur op: “Boycot songfestival en Israëlische producten”

De organisatie Mondiaal Halle roept het stadsbestuur op tot een boycot van Israëlische producten nu binnenkort het Eurovisie Songfestival plaats vindt in Israël. “Israël schendt de mensenrechten van de Palestijnen”, klinkt het bij de vereniging. Maar bij de Halse politie blijft het voorlopig stil.

Mondiaal Halle vindt dat reden genoeg is om een Israëlische boycot door te voeren in Halle en maakte daarom een motie over aan de Halse politieke partijen. “De voorgestelde motie vraagt dat de gemeenteraadsleden van Halle zich publiek uitspreken tegen de organisatie van het songfestival in Israël in mei van dit jaar omdat de mensenrechten van het Palestijnse volk er dagelijks en aanhoudend worden geschonden”, luidt het in een persbericht. “Israël gebruikt culturele manifestaties zoals het songfestival om de aandacht af te leiden van de groeiende veroordeling van de drieste schendingen van de mensenrechten in het land en de bezette gebieden.”

Wij blijven hopen dat het voorstel van motie de agenda van de gemeenteraad zal halen zodat er daar een openlijk en voor de burgers toegankelijk debat zou kunnen plaats vinden

Ferdinand Leys, Mondiaal Halle

En dus wil Mondiaal Halle dat het stadsbestuur haar aankoopbeleid kritisch onder de loep neemt om zo producten vanuit Israël te vermijden. Ook internationaal werd al opgeroepen tot een boycot maar voorlopig hebben de politici in Halle nog geen stelling ingenomen. Op de voorbije gemeenteraad bracht niemand de vraag ter sprake en ook op het Halse schepencollege werd de motie nog niet besproken. De Integratieraad en de Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking schaarden zich volgens Mondiaal Halle wel al achter de motie.

Discussies

Binnen enkele partijen werd wel al gepraat over het voorstel van de groep maar dat leidde vooral tot discussies. Stelling innemen tegen Israël ligt politiek namelijk heel gevoelig. “We hebben geen reacties gekregen. Wij blijven hopen dat het voorstel van motie de agenda van de gemeenteraad zal halen zodat er daar een openlijk en voor de burgers toegankelijk debat zou kunnen plaats vinden”, zegt Ferdinand Leys van Mondiaal Halle . “We hebben wel plannen om met een lokale solidariteitsgroep rond Palestina te starten in Halle. Verder worden de komende maanden activiteiten georganiseerd in samenspraak met de Palestijnse gemeenschap in Halle waar de motie op een enthousiaste steun kan rekenen. ‘We vragen ook aan de burgers om kritisch te zijn voor wat er in hun boodschappentas terecht komt bij hun aankopen. Aan klanten vragen we om geen Israëlische producten te kopen en aan de warenhuizen om niet langer producten uit Israël te verkopen.”

Mondiaal Halle liet in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 voor het eerst van zich horen toen het een pop-upambassade opende in het centrum van de stad. Toen al riep het de politici op om deze legislatuur aandacht te hebben voor de wereldproblemen.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • MARC TIELEMANS

    En David ook de verkeersproblemen...

  • David Destryker

    Wat een grap, los eerst de mondiale problemen in Halle op

Lees meer