2 Mathias Pierquin op de parking van het station van Lembeek, waar elk jaar Lembeek Beach plaatsvindt.
Mozkito Mathias Pierquin op de parking van het station van Lembeek, waar elk jaar Lembeek Beach plaatsvindt.

Nadat NMBS de vergoedingen op Stationsplein Halle afschafte: “Ook in Lembeek en Buizingen betalen organisaties zich blauw aan NMBS”

“Schaf ook de vergoedingen af voor organisaties aan de stations van Lembeek en Buizingen.” Dat stelt Lembekenaar Mathias Pierquin voor nu de stad Halle met de NMBS al een overeenkomst sloot voor het Stationsplein in Halle. “Het zou jammer zijn als gezellige feestjes zoals Lembeek Beach ten onder zouden gaan door die hoge kosten.”

Eind maart keurde de Halse gemeenteraad een overeenkomst met de NMBS goed zodat evenementen zoals Halle Schaatst en de Duatlon van Halle geen torenhoge vergoedingen meer hoefden te betalen aan de NMBS. Er blijft enkel een administratieve kost over en het schepencollege bepaalt voortaan of en hoeveel er betaald moet worden. Maar in de deelgemeenten van Halle verandert er aan de stations niets en dat vindt Mathias Pierquin een slechte zaak voor het sociale leven. “Zowel op het stationsplein in Lembeek als dat van Buizingen moet er wel nog een vergoeding betaald worden aan de NMBS om evenementen te organiseren”, zegt Mathias Pierquin. “Het was een goed idee van de stad Halle om met de maatschappij te praten over het Stationsplein in Halle omdat dat plein deels in handen van de stad is. Zo zullen er daar ongetwijfeld leuke organisaties en evenementen plaatsvinden in de toekomst. Maar in Lembeek en Buizingen kan dat helemaal niet omdat de pleinen aan de stations volledig in eigendom zijn van de NMBS.”

Pierquin vindt dat er zelfs voor ruimten die volledig eigendom zijn van de NMBS een overeenkomst moet kunnen gesloten worden die verenigingen niet meer op kosten jaagt en dat enkel en alleen om iets te organiseren. “Organisaties zoals Lembeek Beach betaalden de voorbije jaren al duizenden euro’s aan de NMBS om er hun evenement te organiseren”, zegt Pierquin. “Dat roept toch vragen op. Waarom kan het in Halle wel maar niet in een gezellige buurt zoals Buizingen of Lembeek? Dat is eigenlijk niet eerlijk.”

De ruimte rond de stations van Lembeek en Buizingen zijn eigendom van de NMBS. Ik besef dat we niets kunnen eisen van de NMBS. Maar we kunnen wel toegevingen vragen voor organisaties die er plaats vinden. ”

Mathias Pierquin

In Lembeek hopen ze alvast dat er op korte termijn toch wat verandert. “Ik heb vernomen van de stadsdiensten dat er nu toch ook gesprekken zouden opgestart worden met de NMBS om een oplossing te vinden voor het plein in Lembeek”, zegt Pierquin. “Ik kan alleen maar hopen dat er resultaat geboekt wordt. Ik besef wel dat we niets kunnen eisen van de NMBS. We kunnen enkel maar vragen dat er ook toegevingen gebeuren voor organisaties in Lembeek en Buizingen.”

2 Lembeek Beach wordt elk jaar georganiseerd op het de parking van het station van Lembeek.
Mozkito Lembeek Beach wordt elk jaar georganiseerd op het de parking van het station van Lembeek.

Pierquin vindt dat Lembeek Beach, het jaarlijkse festival dat in august plaatsvindt aan het station van Lembeek, het perfecte voorbeeld is van een evenement dat nu veel geld verliest door die vergoeding.

“Lembeek Beach wordt georganiseerd door een toffe jonge bende Lembekenaren”, zegt Pierquin. “Iedereen weet dat het een gezellig feestje is voor alle mensen uit het dorp. Dan is het jammer dat zo’n leuke organisatie ten onder zou gaan aan de hoge vergoedingen die de NMBS vraagt aan de organisatoren. Grotere organisaties die in heel Vlaanderen evenementen organiseren, hebben het wellicht gemakkelijker om die vergoedingen te betalen, maar festivals zoals Lembeek Beach draaien op vrijwilligers en die kunnen echt wel elke euro gebruiken om hun evenement perfect te organiseren.” We contacteren vrijdagochtend al de persdienst van de NMBS maar kregen sindsdien geen reactie.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer