Burgemeester Marc Snoeck (Sp.a) gaf een interview aan de makers van een promotiebrochure voor het vastgoedproject op Nederhem.
Mozkito Burgemeester Marc Snoeck (Sp.a) gaf een interview aan de makers van een promotiebrochure voor het vastgoedproject op Nederhem.

Oppositiepartij N-VA hekelt interview van burgemeester in Nederhembrochure maar... “Ik heb enkel de stad in de kijker gezet”

Een interview met burgemeester Marc Snoeck (Sp.a) in een brochure voor het vastgoedproject Nederhem is bij oppositiepartij N-VA in het verkeerde keelgat geschoten. “Een burgemeester hoort geen reclame te maken”, zegt Benjamin Swalens (N-VA). Burgemeester Snoeck vindt dat er deontologisch niets mis is met het interview. “Ik heb geen publiciteit gemaakt voor die woningen”, reageert hij.

De gemeenteraad van Halle boog zich dinsdagavond over een nieuwe deontologische code. Zo heeft het stadsbestuur voortaan een leidraad met gedragsregels, richtlijnen en principes die de lokale mandatarissen kunnen volgen bij het uitoefenen van hun mandaat. Oppositiepartij N-VA greep de gelegenheid aan om burgemeester Marc Snoeck te interpelleren over een interview dat verscheen in een brochure voor het grote vastgoedproject op Nederhem. “Dit is niet voor herhaling vatbaar”, zegt Swalens. “Een burgemeester hoort vanuit zijn functie geen reclame te maken. De krant was gericht op het verkopen van appartementen en stadswoningen en diende ook om volk te lokken naar de opendeurdag. Enerzijds figureert de burgemeester mee in een publiciteitskrant van een bouwpromotor, anderzijds verleent hij mee de bouwvergunningen voor projecten van bouwpromotoren. Daar klopt iets niet.”

Burgemeester Marc Snoeck repliceerde dat hij helemaal geen reclame maakte voor het project. “Ik hen in het interview verteld over de achtergrond van de site. Ik sprak over het verleden. Jaren geleden was Nederhem een industriële zone en nu is dat ontwikkeld tot woongebied en is dat een nieuwe wijk geworden. Ik heb daar geen enkel persoonlijk voordeel uitgehaald en ik heb vooral onze stad in de kijker gezet. Ik heb zelf navraag gedaan bij andere steden en gemeenten waar burgemeesters om gelijkaardige interviews werden gevraagd en daar stelde zich geen enkel probleem.”

N-VA wilde op de gemeenteraad in de deontologische code laten opnemen dat raadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen zou verboden worden om vanuit hun functie reclame te maken voor commerciële organisaties maar dat werd weggewuifd door de meerderheid. “Documenten van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten werden gebruikt om deze code op te stellen”, zegt Snoeck. “Er is geen enkele reden om daar van af te wijken.”

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Willem Vandenbussche

    Niet slim van de burgemeester. Hij zou beter moeten weten dan zich te mengen in vastgoedprojecten waar die zelf de vergunning voor moet afleveren. En dat terwijl er al zoveel klachten zijn over de bouwwoede in Halle. Gaat dezelfde weg op als Pieters. Oude wijn in nieuwe zakken.

  • DONALD VAN ROSSEM

    Dat er eerst eens gekeken word naar de fiets- en voetgangerspadden

Lees meer