Tine Vanvolsem met haar moeder Ludovica aan de tweede toegang van seniorie De Maretak in de Fabriekstraat die ze intussen zelf al omdoopte tot 'Briekabrakstraat'
Mozkito Tine Vanvolsem met haar moeder Ludovica aan de tweede toegang van seniorie De Maretak in de Fabriekstraat die ze intussen zelf al omdoopte tot 'Briekabrakstraat'

Straat naast rusthuis Maretak in Halle kan niet heraangelegd worden: “Moeder gaat nog uit haar rolstoel vallen in ‘Briekabrakstraat’”

Bewoners van seniorie De Maretak in Halle kunnen de tweede uitgang van hun woonzorgcentrum nauwelijks gebruiken omdat het stukje straat voor de deur er hobbelig en zonder voetpaden bijligt. “Mijn moeder valt nog eens uit haar rolstoel in die straat”, vertelt de dochter van de 100-jarige Ludovica Pé. De stad mag de straat niet heraanleggen omdat die nu nog eigendom is van de Regie der Gebouwen.

Seniorie De Maretak heeft een hoofdingang langs de Ziekenhuislaan maar de uitgang aan de andere kant is ook populair bij de bewoners. “Omdat je via die route sneller in het centrum bent”, zegt Tine Vanvolsem die er haar moeder Ludovica bezoekt. “Mijn moeder komt nog graag buiten en als het even kan bezoekt ze graag de basiliek. Maar daarvoor moeten we wel eerst over een stukje Fabriekstraat dat er in schandalige toestand bijligt. Ik vind het erg dat een straat naast een rusthuis er zo slecht kan uitzien. Hier stappen veel mensen met een rollator langs maar ook mama’s met een kinderbuggy. Je kan van die kant uit ook meteen naar de supermarkt die hier net om de hoek is.”

Hier zijn zelfs geen voetpaden. Eens je De Maretak verlaat moet je het maar zien te redden. Dit straatje wordt zelfs vaak gebruikt door automobilisten die een stuk van hun weg naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria willen afsnijden. En die passen lang niet altijd hun snelheid aan

Tine Vanvolsem

Niet alleen de hobbelige asfalt maakt Tine boos. “Hier zijn zelfs geen voetpaden”, zegt ze. “Eens je De Maretak verlaat moet je het maar zien te redden. Dit straatje wordt zelfs veel gebruikt door automobilisten die een stuk van hun weg naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria willen afsnijden. En die passen lang niet altijd hun snelheid aan. Voetpaden zouden al een groot verschil maken. Voor mij wordt het een groot risico om met mijn moeder buiten te komen. Ik ben zelf 64 jaar en moet die rolstoel van mijn moeder door die putten verder duwen. De schrik slaat me om het hart want ik vrees altijd dat ze er eens uit zal vallen. En dat terwijl ze zo graag nog eens op stap gaat.”

“We mogen dat nog niet herstellen”

Schepen van Openbare Werken Johan Servé (Sp.a) is op de hoogte van het probleem. “Maar we mogen dat gedeelte van de Fabriekstraat vandaag nog niet herstellen”, zegt hij. “Het stukje straat is in handen van de Regie der Gebouwen omdat het ook toebehoorde aan het domein van de rijkswachtkazerne. De kazerne is intussen overgedragen aan het stadsbestuur maar dat deel van de Fabriekstraat nog niet. We volgen het natuurlijk wel op en eens we aan de slag kunnen wordt de straat opgenomen in de planning. Het kan natuurlijk wel nog even duren want er zijn heel wat straten in Halle die we herstellen en onderhouden. We zien die straat zeker niet ‘vergeten’ want aan de andere kant van de Fabriekstraat liggen wel voetpaden Intussen raad ik aan om de hoofdingang van het gebouw te gebruiken.”

Tine Vanvolsem hoopt dat er toch snel werken kunnen starten. “Voor mensen op leeftijd maakt die omweg via de hoofdingang wel een verschil”, zegt ze. “Het is gewoon veel eenvoudiger om via de Fabriekstraat te gaan.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer