Zusters Angela (60), Marie Madeleine (30) en Imelda (90), die niet op de foto staat, zijn de enige slotzusters die nog in het klooster van de Zusters Sacramentinen aan de Cypriaan Verhavertstraat wonen.
Mozkito Zusters Angela (60), Marie Madeleine (30) en Imelda (90), die niet op de foto staat, zijn de enige slotzusters die nog in het klooster van de Zusters Sacramentinen aan de Cypriaan Verhavertstraat wonen.

VIDEO. Op bezoek bij de nonnen die zich tegen het Vaticaan verzetten: “Een zware beslissing, maar sluiten is geen optie”

De Zusters Sacramentinen in Halle gaan voortaan door het leven als begijnen. De drie overgebleven zusters willen hun gemeenschap redden omdat het Vaticaan strengere regels oplegt aan de ordes. “Het is een zware beslissing, maar sluiten is geen optie”, zegt zuster Angela. “Jezus moet zijn plaats hebben in de stad en daar moeten wij voor zorgen.”

Zusters Marie Madeleine (30), Angela (60) en Imelda (90) zijn de enige slotzusters die nog in het klooster aan de Cypriaan Verhavertstraat wonen. De voorbije maanden kregen ze te horen dat hun klooster niet meer aan de regels beantwoordt die het Vaticaan oplegt. De groep is te klein geworden en het leeftijdsverschil te groot. “We zijn niet boos op het Vaticaan”, benadrukt zuster Angela. “We worden ook niet geviseerd. Maar men wil af van de kleinere geloofsgemeenschappen. Ze zijn bezorgd om ons. We hebben daar begrip voor maar in onze situatie is dat niet eenvoudig. We hebben onderzocht of we niet met een andere gemeenschap konden samensmelten maar dat is onmogelijk. En zo kwam de piste naar boven om begijn te worden. Begijnen waren eeuwenlang aanwezig in heel wat steden en amper een paar jaar gelden is de laatste begijn gestorven. Het opnieuw lanceren zou geen probleem mogen zijn.”

Het is niet omdat we als begijn door het leven gaan dat we plots helemaal anders leven. Het habijt blijven we dragen. We blijven veel bidden. Ik ga mijn levensstijl niet veranderen. Maar we gaan wel een nieuw leven tegemoet

Zuster Angela

Begijnen leven ook onder minder strenge regels dan de slotzusters vandaag. Zo hebben de Sacramentinen een gelofte van armoede afgelegd en staan ze hun bezittingen af aan de gemeenschap. Begijnen behouden hun bezit. De zusters blijven normaal in het slotklooster en kunnen geen vakantie nemen maar ook dat is anders voor begijnen. Wanneer ze willen vertrekken zijn ze ook minder gebonden aan geloftes omdat zij een belofte afleggen en dat is een wereld van verschil. “Er is meer vrijheid”, zegt zuster Angela. 

Gemeenschap kan opnieuw groeien

“Voor ons is het allemaal natuurlijk nieuw. Maar we zijn in de vijver gesprongen en als we niet willen zwemmen zullen we verdrinken. Gescheiden vrouwen of weduwen, maar ook jonge vrouwen zijn welkom. Er is interesse en er zijn al contacten gelegd. Op die manier kan onze gemeenschap in Halle opnieuw groeien. Voor ons is sluiten echt geen optie. We hebben hier een kapel waar vieringen gehouden worden voor Jezus en dat moet blijven bestaan. Jezus moet een plaats hebben in de stad en het is aan ons om daar voor te zorgen. Er gaan al zoveel kerken en kloosters dicht. Wij willen dichtbij de mensen van Halle blijven.”

De zusters willen trouwens hun eigen tradities in ere houden. “Het is niet omdat we als begijn door het leven gaan dat we plots helemaal anders zullen leven”, zegt zuster Angela. “Het habijt blijven we dragen. We blijven veel bidden. Ik ga mijn levensstijl niet veranderen. Maar we gaan wel een nieuw leven tegemoet. Met Pasen in het vooruitzicht is dat een mooi gegeven. We hopen vooral dat we op deze manier nieuwe mensen mogen ontvangen voor wie geloof ook enorm belangrijk is.”

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dietrich Van Helder

    Met drieën in een kast van een villa wonen met een gigantische tuin, en dan nog niet moeten werken? Kan me best voorstellen dat die een verhuis niet zien zitten.

  • Patrick Van Bogaert

    De toffe nonnen uit OH my God.Laat ze daar maar blijven.Waar bemoeit het Vaticaan zich toch mee?

Lees meer