Burgemeester Dirk De Vis, met zijn lasso, voor de broodautomaat waar een dronken man hem op de zenuwen werkte.
Dalemans Burgemeester Dirk De Vis, met zijn lasso, voor de broodautomaat waar een dronken man hem op de zenuwen werkte.

Vuurwapen van burgemeester in bewaring genomen na klacht

Burgemeester Dirk De Vis uit Ham is zijn Winchester, een vuurwapen uit 1873, voorlopig kwijt. "De lokale politie heeft in opdracht van het Limburgse parket het wapen tijdelijk in bewaring genomen", zegt de parketwoordvoerder Pieter Strauven.

Aanleiding voor de tijdelijke bewaring is een klacht van de man die zondagnacht door de burgemeester De Vis met zijn Winchester was verjaagd. De burgemeester kreeg het rond 2.30 uur zodanig op zijn heupen toen een dronkaard voor de deur van de apotheek en de woning van De Vis in Genendijk een brood uit de automaat wilde halen, maar dat toch iets wat langer dan normaal duurde.


"Die man stond al vijf minuten met draaiende motor en de muziek heel luid op de oprit", verklaarde De Vis. "Blijkbaar probeerde een dronken man een brood uit de automaat te halen." Omdat er bij de burgervader al een keer of vijf was ingebroken en de dronken man op zijn oprit stond, had de burgemeester er de maat van vol.

Flinke lel

Hij nam zijn Winchester uit 1873, die onklaar was gemaakt en als souvenir aan de muur hing, en stapte op de dronken man af. "Ik ben rustig naar buiten gegaan", beweert De Vis. "Het wapen had ik meegenomen om me eventueel te kunnen verdedigen. Je kan er niet mee schieten, maar je kan er wel een flinke lel mee verkopen." De Vis deed de volgende dag bij zijn politiediensten aangifte van de feiten want hij vond het niet kunnen dat de man dronken achter zijn stuur zat. De nummerplaat van het voertuig had hij evenwel niet genoteerd en persoonlijk wist hij niet meteen wie de dronkaard was. Maar dat was niet zonder de dronkaard gerekend. Die ging maandag zelf klacht indienen bij de politie, tegen het gedrag van de burgemeester. Hierop startte de lokale politie van de naburige zone Limburg Regio Hoofdstad in opdracht van het parket een onderzoek. "Maandag werd er een klacht ingediend tegen de burgemeester van Ham voor mondelingen bedreigingen onder bevel of voorwaarde en bedreigingen door gebaren en/of zinnebeelden", legt Pieter Strauven van het parket uit. "De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad heeft het wapen tijdelijk in bewaring genomen en voert het verdere onderzoek naar de feiten." (JDSL)

Lees meer