4 De brandweer simuleerde een zoekactie naar drie slachtoffers.
Koen Baten De brandweer simuleerde een zoekactie naar drie slachtoffers.

Brandweerzone houdt grote oefening op vijver aan Nieuwdonk

Brandweerzone Oost heeft een grootschalige oefening gehouden op recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare, waar een dertigtal brandweerlieden aan hebben deelgenomen. Er werd een zoektocht met duikers in scène gezet. Zij moesten op zoek naar drie kinderen die op een zelfgemaakt vlot in de problemen waren geraakt en overleden waren. “Onze zone rukt in totaal 15 keer per jaar uit voor hulp op het water en met duikers”, zegt woordvoerster Stefanie Wuytack. 

4 Er werden boten en duikers ingezet.
Koen Baten Er werden boten en duikers ingezet.

Bij de oefening werd ook gebruik gemaakt van verschillende boten, waaronder een sonarboot om de lichamen onder het water terug te vinden. De lichamen waren in dit geval drie poppen die op de bodem van het meer gelegd waren en waar de duikers van de brandweer naar op zoek moesten. “Op voorhand hebben we met een speciaal toestel de verschillende zones en dieptes afgemeten”, zegt Ben Knaepen, die de organisatie van de oefening mee in de hand had. “Op deze manier konden we gemakkelijk communiceren en weten op welke diepte onze brandweermannen zaten. Ook van op de kant werden duikers ingezet om de zoektocht naar de slachtoffers in goede banen te leiden", klinkt het. 

4
Koen Baten

Het was de eerste keer dat de brandweerzone zo een grote oefening op de Nieuwdonk organiseerde met alle zones samen. “Het is belangrijk dat we eens samen kunnen oefenen hier in dit gebied", klinkt het. De zone beschikt over drie grote duikteams namelijk Lokeren, Dendermonde en Hamme, aangevuld met duikers vanuit de andere zones. Per jaar hebben ze ongeveer vijftien interventies. “Dit gaat dan onder meer over opsporingen, zoektochten voor het gerecht enzovoort”, vult Wuytack aan. De oefening werd ook bijgewoond door tientallen geïnteresseerden. Zij kregen ook een duiding van de brandweer en konden vanop de eerste rij de oefening meemaken. De reacties waren zeer enthousiast. 

4 De duikers gingen op zoek naar de slachtoffers.
Koen Baten De duikers gingen op zoek naar de slachtoffers.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer