Herman Brusselmans kreeg van organisator Koen Mettepenningen een truitje cadeau van VW Hamme, de club waarvoor hij in zijn jeugd schitterde.
Foto Geert De Rycke Herman Brusselmans kreeg van organisator Koen Mettepenningen een truitje cadeau van VW Hamme, de club waarvoor hij in zijn jeugd schitterde.

Brusselmans krijgt taart en voetbalshirt

TIENDE EDITIE BOEKENWEEKEND IN HET TEKEN VAN 60-JARIGE AUTEUR

Auteur Herman Brusselmans werd zestig en dat lieten ze niet zomaar voorbij gaan tijdens de tiende editie van het Hamse Boekenweekend. Zestig jaar oud en 75 boeken op zijn palmares, dat verdiende een taart en een truitje van Vigor Wuitens, de Hamse voetbalclub waarbij Brusselmans nog speelde. "Mijn verjaardag is al twee weken voorbij", reageerde de auteur op zijn typische manier.

Het Hamse Boekenweekend was afgelopen weekend al aan de tiende editie toe. Wat begon als een kleinschalig initiatief in het PTI groeide al snel uit tot een succesformule voor een breed publiek van boekenliefhebbers. Het Boekenweekend heeft een vaste stek gevonden in cultureel centrum Jan Tervaert en blijft daar trouw aan, net als aan het concept. Geen standjes zoals in de Antwerpse Boekenbeurs, wel luisteren naar wat de auteurs te vertellen hebben om nadien nog even een boek te laten signeren of een kort persoonlijk gesprekje aan te gaan. "Een concept dat blijft aanslaan want volgens de mensen die hier al tien jaar alles in goede banen leiden, moesten ze dit jaar harder werken dan de voorbije jaren", zegt Koen Mettepenningen, voorzitter van het Boekenweekend.

Heel wat grote namen

"Hoeveel bezoekers er exact waren, kunnen we moeilijk zeggen omdat het een gratis evenement blijft waarop het een komen en gaan is." Ook dit jaar veel grote namen op de affiche, zoals Dimitri Leue, Do Van Ranst, Guy Didelez, Stefan Hertmans en Sascha Reunes.


Het weekend werd afgesloten door vaste waarde Herman Brusselmans: geboren en opgegroeid in Hamme, intussen al lang uitgeweken naar Gent. Maar de auteur zakte toch weer af naar zijn geboortedorp. Hij ging in gesprek met Fikry El Azzouzi, auteur van onder andere 'Drarrie in de nacht' en 'Malcolm X'. De antwoorden, vertellingen en meningen van Brusselmans lagen in zijn bekende, vertrouwelijke lijn. Zo verwees hij even naar onze krant toen moderator Pat Vanderhaeghe hem vroeg naar zijn columns. "Ik ben er onlangs eentje verloren, die voor Het Laatste Nieuws. Een krant met twee miljoen lezers maar de samenwerking werd stopgezet om budgettaire redenen." Een opmerking die met gelach onthaald werd. Ook ging het over literaire prijzen, Brusselmans kreeg er nog nooit eentje. "Ik zou triestig kunnen zijn, maar dat ben ik niet. Ik mag nog steeds veel columns schrijven en bovendien word ik elk jaar gevraagd op het Hamse Boekenweekend. Wat wil je nog meer?", zei de auteur over wie intussen wel een biografie geschreven werd.


Van de organisatie van het Boekenweekend kreeg hij toch nog een speciaal cadeau: taart en een truitje van Vigor Wuitens, de Hamse voetbalclub waarbij Brusselmans in zijn jeugdjaren schitterde.

Lees meer