Etienne De Prycker en Guy van Gucht van De Zonnige Woonst. “Tevreden met dit vonnis, al doen we dit natuurlijk liever niet."
RV Etienne De Prycker en Guy van Gucht van De Zonnige Woonst. “Tevreden met dit vonnis, al doen we dit natuurlijk liever niet."

Sociale woonmaatschappij mag woning weigeren aan wie huis heeft in buitenland

Maatschappij wil tot 15.000 euro terugvorderen via vonnis.

Een vrederechter in het Oost-Vlaamse Hamme heeft voor het eerst een sociale huisvestingsmaatschappij gelijk gegeven nadat ze privé-onderzoekers had ingeschakeld om na te gaan of huurders in het buitenland een huis hebben. Dat meldt ‘De Zonnige Woonst’ in een persbericht. Als die huurders of kandidaat-huurders daar een huis of bouwgrond hebben, is dat een geldige reden om hen hier in België een sociale woning te weigeren, zegt de vrederechter. “Van alle vijf overtreders willen wij 5 tot 15.000 euro terugvorderen", zegt directeur Guy Van Gucht. 

De uitspraak komt er nadat vijf huurders naar de vrederechter waren gestapt, omdat de sociale woningmaatschappij De Zonnige Woonst in Hamme hun huurovereenkomst opgezegd had. 

De Zonnige Woonst liet het buitenlands vermogen van zes huurders van Turkse afkomst controleren. Dat gebeurde via een privébedrijf, een gespecialiseerd Nederlands onderzoeksbureau, dat het kadaster in Turkije ging controleren. Alle zes hadden ze een huis of bouwgrond. Vijf huurders trokken naar de vrederechter om de opzegging van hun huurovereenkomst aan te vechten. Nu is er dus een uitspraak. “Als sociale huisvestingsmaatschappij willen wij een goede huisbaas zijn en streven wij naar tevredenheid bij onze bewoners", zegt directeur Guy Van Gucht en voorzitter Etienne De Prycker. “Jammer genoeg worden we soms ook geconfronteerd met negatieve ervaringen, zoals deze vaststellingen. Gelukkig is de vrederechter ons gevolgd in deze uitspraak en de aanpak van onaanvaardbare sociale fraude.” 

Een huurder van een sociale woning mag geen huis of bouwgrond bezitten, anders verliest hij of zij zijn recht op die woning. Maar op het buitenlands vermogen hebben de maatschappijen geen zicht. Daarvoor een privé-onderzoeksfirma inschakelen, is heel omstreden. 

Dat bleek toen enkele maanden bekend raakte dat het OCMW van Antwerpen een privé-opsporingsdienst inschakelde om te controleren of personen die een leefloon ontvangen al dan niet eigendom in het buitenland bezitten. Toenmalig staatsscretaris Ducarme floot het OCMW terug bij gebrek aan een wettelijke basis.

Opgelucht met vonnis

“De personen in kwestie hielden bewust informatie achter. Zij hebben voor duizenden euro’s sociale fraude gepleegd en dat konden we niet zomaar laten passeren, vandaar dit onderzoek. Eén man huurde ook al meerdere jaren bij ons een woning”, aldus Van Gucht. “Wij zijn opgelucht met dit vonnis. Wij doen dit natuurlijk liever niet, maar het kan wel tellen qua signaal. In principe moeten de bewoners nu uit hun huis.” Het is niet duidelijk of de tegenpartij in beroep gaat of niet. 

LEES OOK: “Belgisch absurdisme op z’n best”: schepen Duchateau zet met tegenzin onderzoek met privédetectives naar leefloonfraude stop na eis minister

158 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • frans vereken

    Bij mij mag onaangekondigd een controleur komen aankloppen om te zien dat ik alleen woon en op geen enkele andere manier enig fraude/bedrog pleeg. Moet kunnen!

  • Jos Vanhoedenaghe

    Eigenaardig dat dit artikel al van de eerste bladzijde verwijderd is na één dag. Zit er druk op de media?

Lees meer