De eigenaars van de weekend- en vakantiewoningen zien de omvorming van het gebied niet zitten. "We merken dat steeds meer mensen hun vakantie hier willen doorbrengen."
Foto Goossens De eigenaars van de weekend- en vakantiewoningen zien de omvorming van het gebied niet zitten. "We merken dat steeds meer mensen hun vakantie hier willen doorbrengen."

Verboden te verblijven in Akkershoofd

MOERZEEKSE RECREATIEVERENIGING VERZET ZICH TEGEN PLANNEN VAN PROVINCIE

Natuurgebied Akkershoofd in Moerzeke wordt omgevormd tot een zone met alleen visrecreatie. De Moerzeekse Recreatievereniging (MRV) verzet zich tegen de plannen. "Gezinnen komen hier geregeld een weekendje onthaasten. Dat is dan niet meer mogelijk", zegt voorzitter Pierre Borms.

Op dit moment staan er meer dan tweehonderd recreatieve woningen in het Akkershoofd, het natuurgebied in de Scheldevallei. Het gebied bestaat uit een netwerk van straatjes met daartussen een aantal tuintjes met visvijvers, chalets en bergplaatsen. De provincie wil het gebied omvormen naar een zone voor specifieke landschapsgebonden recreatie. "Specifieke visrecreatie kan zich hier verder ontwikkelen, maar met voldoende respect voor de omgeving. Wonen is hier niet toegelaten, net als verblijfsrecreatie. Alleen een kortverblijf in functie van de visrecreatie is toegelaten", verduidelijkt gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor ruimtelijke planning.


Maar dat zien de eigenaars van de weekend- en vakantiewoningen en ook de Moerzeekse Recreatievereniging niet zitten. "Het provinciebestuur wil de omvorming omdat ze ervan uitgaan dat er misbruik is. Op heel wat plaatsen trekken mensen een verblijf op in een zone voor verblijfsrecreatie omdat het financieel voordelig is. De provincie gaat er nu van uit dat het in het Akkershoofd ook zo is. Met deze beslissing maken ze de familiale recreatie onmogelijk", zegt Pierre Borms, voorzitter van de MRV.

Weekendje onthaasten

Net die vorm van recreatie komt het meest aan bod in het Akkershoofd. "Volgens het provinciebestuur is er geen behoefte meer aan die zachte vorm van recreatie, maar wij krijgen hier regelmatig vragen naar een stukje grond. We merken dat steeds meer mensen hier hun vakantie doorbrengen. Mensen willen steeds minder uren rijden of vliegen, ze willen rust in hun eigen gemeente. De helft van de recreanten zijn dan ook mensen van hier", weet Borms. "Gezinnen met kinderen komen hier eens een weekendje onthaasten. Na de hervorming zal dat dus niet meer kunnen."


Volgens de vereniging roepen de plannen heel wat vragen op. "Kortverblijf in functie van visrecreatie kan. Maar wat houdt dat concreet in? Moet er gevist worden? Kan er daarbij dan overnacht worden? Of is naar de vissen kijken al genoeg? Kinderen die op een bootje op een vijver varen, kan dat dan nog? Het plezier van in het water spelen en in de bomen klimmen, kunnen ze kinderen toch niet zomaar afpakken?"


Voordat de herbestemming definitief wordt, loopt er een openbaar onderzoek. Dat start op 20 april en eindigt op 18 juni. "We gaan met de vereniging bekijken hoe we best kunnen reageren", zegt Borms die samen met de Moerzeekse Recreatievereniging waarschijnlijk een bezwaarschrift zal indienen. "Want het enige signaal dat de herbestemming geeft, is een negatief signaal: mensen worden ontmoedigd om in de eigen natuur op reis te gaan."


Het volledige PRUP en de infofolder zijn te vinden op www.oost-vlaanderen.be/openbareonderzoeken.

Lees meer