4 Slachtoffer Mark Van Dongen.
Facebook Slachtoffer Mark Van Dongen.

“Mijn zoon was verlamd en kon niet meer spreken na zuuraanval. Hij onthulde wie dader was door met zijn tong letters van haar naam aan te wijzen”

In het Engelse Bristol is een spraakmakend proces van start gegaan tegen een vrouw die beschuldigd wordt van de gruwelijk moord op haar Vlaamse vriend. Mark Van Dongen (29) uit Hamont-Achel was naar de stad in het zuiden van Groot-Brittannië getrokken om er voor burgerlijk ingenieur te studeren en daar had hij Berlinah Wallace (48) leren kennen. Toen hun relatie na vijf jaar bergaf ging en Mark iemand anders ontmoette, zou ze uit jaloezie een vreselijk plan hebben bedacht.

De jury kreeg gisteren aan de hand van een politieverslag te horen wat er zich de bewuste nacht van 23 september 2015 had afgespeeld. Van Dongen – die begin dit jaar overleed – lag naar eigen zeggen te slapen in het appartement dat hij lang met Wallace deelde, toen ze hem plots wakker maakte. Ze zou geschreeuwd hebben dat als zij hem niet kon hebben, niemand hem kreeg. Vervolgens begon ze te lachen en goot ze een bijtend zuur over hem heen.

Gillend

De jongeman rende daarop gillend van de pijn de straat op. Een buurman haalde hem weer naar binnen en zette hem onder de douche, terwijl hij de hulpdiensten belde. Onderweg naar het ziekenhuis zou hij de verplegers gezegd hebben: “Dood me. Als mijn gezicht er zo blijft uitzien, wil ik niet meer leven”. Intussen viel de politie binnen bij Wallace en op de vraag wat Mark verwond had, antwoordde de studente mode: “Zuur. Ik gebruikte het om wat stof proper te maken.” (lees hieronder verder)

4
Facebook

Ze zou het zwavelzuur gekocht hebben op de website van Amazon en ook wekenlang nieuwsverhalen en erg expliciete foto’s hebben opgezocht over slachtoffers van dergelijke aanvallen. 

De relatie van de twee zat al een tijdje in moeilijk vaarwater en Mark had de maand voordien iemand anders leren kennen. Kort voor zijn dood vertelde hij zijn collega’s dat Wallace erg gewelddadig tegen hem kon zijn. Ze verklaarden achteraf dat hij “echt bang leek te zijn” voor de vrouw. (lees hieronder verder)

4 Berlinah Wallace.
RV Berlinah Wallace.

Voor Van Dongen begon een lange lijdensweg na de aanval. De jongeman was verlamd vanaf zijn nek en onherkenbaar verminkt. Zijn linkerbeen moest worden afgezet onder de knie, hij was blind aan zijn linkeroog en zag nog maar deels uit zijn rechteroog. Zijn vader Kees getuigde emotioneel dat het vier maanden duurde eer zijn zoon weer kon praten. Toen hem net na de feiten gevraagd werd wie hem had aangevallen, spelde hij de naam Berlinah door met zijn tong letters aan te wijzen op een blad papier.

Overpelt

Na zes maanden op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis en acht maanden op een afdeling voor patiënten met brandwonden, werd Mark overgebracht naar een verzorgingstehuis in Gloucester. Maar daar kreeg hij volgens zijn vader niet de zorg die hij nodig had. Hij liet zijn zoon daarop naar het Mariaziekenhuis in Overpelt overbrengen, vlakbij de plaats waar Kees woont. (lees hieronder verder)

4 Vader Kees Van Dongen.
Facebook Vader Kees Van Dongen.

“De verpleging daar moest wennen aan hoe hij eruit zag”, verklaarde hij gisteren in de rechtszaal. “Toen Mark te horen kreeg dat zijn verlamming permanent zou zijn, brak de veer. Hij vulde daarop alle nodige formulieren in om euthanasie te kunnen plegen op basis van ondragelijk lijden. ‘Er is niets meer van mijn leven over’, zei hij tegen me. ‘Ik kan nog met je meegaan naar huis, maar dan heb ik gewoon een ander plafond om naar te kijken. Dat is alles.’”

Er is niets meer van mijn leven over. Ik kan nog met je meegaan naar huis, maar dan heb ik gewoon een ander plafond om naar te kijken. Dat is alles

Mark Van Dongen

Drie weken nadat hij terug naar België was gekomen, kreeg de jongeman een zware longinfectie. De dokters gaven groen licht voor levensbeëindiging op 2 januari dit jaar. Het was kwart na zeven ’s avonds toen hij stierf en zijn vader was bij hem. “Ik week 23,5 uur per dag niet van zijn zijde. Tot op het einde.”

Ondanks het feit dat Van Dongen euthanasie pleegde, wordt Wallace toch vervolgd voor moord. De openbare aanklager voert immers aan dat de zuuraanval direct tot zijn dood heeft geleid. Wallace wordt ook beschuldigd van het toedienen van een bijtende stof. Ze ontkent alles.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hilde Braem

    Véél sterkte aan de familie en hopelijk wordt de dader levenslang gestraft en opgesloten in een cel . Zoiets is mensonterend !

  • Buelens ransca

    Wa ziet men toch in zoveel oudere partners loopt bijna nooit goed af. Zo ne knappe gast ale waarom toch en zij leeft verder ikke ni iemand anders ook ni erg heel erg levenslang bak in op water en brood zonder kans ooit vrij te komen.

Lees meer