Het Hasseltse gerechtsgebouw.
Borgerhoff Het Hasseltse gerechtsgebouw.

Lommelaar riskeert vier jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van buurmeisje

Een gepensioneerde Lommelaar riskeert een celstraf van vier jaar en de ontzetting uit de rechten voor het jarenlang seksueel misbruik van zijn minderjarig buurmeisje. De man moest af en toe op het meisje passen en wanneer hij alleen was, sloeg hij toe: het meisje moest haar kleren uittrekken en er is sprake van seksuele aanrakingen en handelingen. De man ontkent de feiten en vraagt de vrijspraak. 

Ongeveer een jaar geleden is het meisje naar buiten gekomen met haar verhaal. Een vriendinnetje van haar op school merkte dat zij niet goed in haar vel zat en uiteindelijk biechtte het slachtoffer alles op. De buurman die geregeld op haar lette, spaghetti voor haar maakte en haar hielp bij haar huiswerk, zou haar geregeld misbruikt hebben. De zorgjuf op de school werd op de hoogte gebracht en reageerde gepast. Ze lichtte de ouders van het slachtoffer in, benadrukte dat het om zeer ernstige feiten ging en raadde aan om een klacht in te dienen.

De ouders volgden die stappen. Bij de politie herhaalde het meisje de beschuldigingen. Toen de feiten zich afspeelden, onder meer in juli 2017, was zij tussen 10 en 14 jaar oud. De man bleek intussen verhuisd te zijn, maar zocht haar toch nog af en toe op. Bovendien gaf hij haar zelfs af en toe wat spaargeld (10 euro), naar eigen zeggen voor haar goed rapport. Hij slaagde er niet meer in alleen met haar te zijn. 

Leugendetector

Bij het onderzoek werd ook een polygraaftest (het gebruik van een zogenaamde ‘leugendetector’) uitgevoerd. Zoals wel vaker was er in de rechtbank veel te doen omtrent de geloofwaardigheid van die test. De procureur hield in haar betoog ook rekening met een reeks andere elementen: “Het meisje heeft het verhaal aan een vriendin verteld. Moest alles vanuit haar familie zijn opgezet, zou dat niet op die manier gebeuren.”

Wrok

Verder vermeldde de procureur ook dat de beklaagde achteraf nog geld gaf aan het slachtoffer en vroeg niets aan zijn vrouw te zeggen. “Dat wijst ook in de richting van de feiten. Omdat de man de feiten ontkent, kan ik geen gunstmaatregel opleggen”, klonk het verder nog. De advocate die het meisje verdedigt, weerlegde ook dat het om opgezet spel zou gaan: “Er was ooit één klein accident aan de keukentafel, maar er was geen wrok van de familie tegenover de beklaagde.” Zij vraagt onder meer een morele schadevergoeding van 500 euro voor het meisje. 

Volgens de verdediging van de Lommelaar is er in het dossier te weinig om zijn cliënt te veroordelen. “Alles is gebaseerd op een eenzijdige verklaring. Andere elementen, zoals gedragsproblemen bij het slachtoffer, zijn niet grondig onderzocht.” 

Het vonnis zal worden uitgesproken op 10 juni. 

Lees meer