Dr. Kristof Bafort.
Mariaziekenhuis Dr. Kristof Bafort.

Mariaziekenhuis kan met nieuw toestel zelf coronatesten analyseren

Het Mariaziekenhuis heeft een toestel gekocht waarmee ze zelf coronatesten kunnen analyseren. Zo kunnen er meer testen afgenomen worden en zullen de resultaten sneller bekend zijn. “Dat maakt dat we patiënten veel sneller aan een juiste patiëntenstroom toewijzen”, verduidelijkt klinisch bioloog dr. Kristof Bafort. 

Sinds begin deze maand startte het Mariaziekenhuis met een geleidelijke uitbreiding van het aantal consultaties, onderzoeken en ingrepen. Eén van de maatregelen was het maximaal scheiden van patiëntenstromen. “We vinden het belangrijk dat alle patiënten met een gerust gevoel naar het ziekenhuis kunnen komen”, zegt hoofdgeneesheer dr. Verroken. “Mocht een patiënt besmet zijn, kan gekeken worden of de opname uitgesteld kan worden, of dat er speciale maatregelen nodig zijn.”

Enkele uren in plaats van dagen

Met de nieuwe apparatuur kan men nog sneller achterhalen of een patiënt besmet is. Dat gebeurt met een zogenaamde PCR-test (Polymerase Chain Reaction of polymerasekettingreactie). Per dag kunnen er 96 tot 144 stalen getest worden waarvan het resultaat enkele uren later gekend is. Vroeger moest men daarvoor tot twee dagen wachten.

Voor hoogdringende gevallen beschikte het ziekenhuis al over de nodige apparatuur. “We hebben in het najaar een respiratoir panel in gebruik genomen. Dat wil zeggen dat we met 1 simpele test 22 kiemen kunnen opsporen zoals de griep en legionella, maar ook het coronavirus. Omdat het een dure test is, waarvan we er maar een 15-tal per dag kunnen onderzoeken, houden we die voor noodgevallen zoals voor patiënten die dringend geopereerd moeten worden”, licht dr. Bafort toe.

Lees meer