Al twee dagen werkt de civiele bescherming om alles opgeruimd te krijgen.
Mariotti Al twee dagen werkt de civiele bescherming om alles opgeruimd te krijgen.

Tip van alerte buurtbewoner helpt professioneel labo met twee ton drugsafval oprollen

In een hoeve in As is dinsdagochtend een drugslabo ontdekt. Het waren buurtbewoners en voorbijgangers die vorige week verdachte geuren meldden. Het parket lanceerde slechts dagen voordien het Anonieme Drugsmeldpunt in Limburg om drugslabo’s bloot te leggen, met resultaat.

Nog maar twee weken geleden gaf het parket een tiental tips mee over hoe burgers zélf een drugslabo in de straat kunnen herkennen. Verdachte geuren, dode planten en mist zijn enkele signalen. Nog geen week later kreeg de politie telefoon uit As. Niet via het officiële nieuwe anonieme drugsmeldpunt, maar de campagne triggerde toch blijkbaar enkele alerte inwoners.

Drugsafval

De politie viel binnen aan de Nijverheidsstraat en stootte op een labo. “Er waren aanmaakproducten voor synthetische drugs aanwezig”, zegt Pieter Strauven van het parket. “En er stond meer dan twee ton drugsafval klaar om ergens te gedumpt te worden.” De bewoners - twee dames - werden gearresteerd. Zij werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren en aangehouden.

Verontreiniging

De aanwezige paarden en honden werden door de inspectie voor dierenwelzijn in beslag genomen en naar het opvangcentrum in Heusden-Zolder gebracht. De milieuambtenaar van de gemeente As kwam ter plaatse om de bodemverontreiniging vast te stellen. Het onderzoek wordt verdergezet door de drugsafdeling van de federale gerechtelijke politie van Limburg. “We willen het anoniem drugsmeldpunt Limburg nogmaals in de verf zetten. Van zodra je verdachte signalen waarneemt, aarzel niet en contacteer de politie of laat anoniem een boodschap achter op het nummer 0800/20877. Wie wil weten hoe je een drugslabo herkent, kan steeds terecht op www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer