Mine Dalemans

Vader krijgt 37 maanden cel voor slagen met stokken en pollepels aan jonge kinderen

Een 44-jarige man uit Hamont-Achel is bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 37 maanden voor het opleggen van lijfstraffen aan zijn drie kinderen en partnergeweld. Hij moet ook bijna vijftigduizend euro betalen aan de slachtoffers.

De onmenselijke behandeling startte op 1 januari 2014 in Neerpelt - op dat moment waren de drie kinderen 1, 3 en 5 jaar - en duurden drie jaar. Ook zijn toenmalige partner en de moeder van de kinderen deelde in de klappen. Na enkele jaren durfde de vrouw met haar verhaal naar de politie te stappen.

Godsdienstwaanzinnige

Uit het onderzoek is gebleken dat de kinderen soms tot drie kwartier moesten pompen of in de volle zon uren lang onkruid moesten plukken. Ze kregen ook slagen met stokken en pollepels. Volgens zijn ex-vrouw was de man heel gelovig en stond alles in het teken van het christendom. “Alles moest volgens zijn regels gebeuren. Hij was een godsdienstwaanzinnige. Als de kinderen nog maar iets verkeerd deden, kregen ze straf. Ze moesten bijvoorbeeld drie kwartier door de knieën gaan. Als de afwas niet goed gedaan was, moesten ze opnieuw beginnen. Met blik en borstel moesten ze het hele huis schoonmaken. Als ik er iets van durfde zeggen, strafte hij hen nog harder en werd ik uitgescholden. Uiteindelijk heb ik de terreur gefilmd en de politie verwittigd”, vertelde de ex op de zitting.

“Het feit dat hij zelf hardhandig is opgevoed, zag hij als excuus. De kinderen gaan er hun hele leven de gevolgen van ondervinden”, zei de procureur op het proces. De beklaagde krijgt naast de celstraf ook een boete van achthonderd euro en moet de gerechtskosten van meer dan 1.500 euro betalen. Aan zijn zonen moet hij een schadevergoeding van 11.350 euro, 11.350 euro en 8.910 euro betalen. Zijn ex krijgt 16.055,08 euro schadevergoeding. Twee grootouders krijgen elk 500 euro. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de man.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer