Antonin Maes, Albert De Brabandere, Pieter Maes en Hugues Dubuisson stellen Alliance voor.
Lieke D'hondt Antonin Maes, Albert De Brabandere, Pieter Maes en Hugues Dubuisson stellen Alliance voor.

Brouwerijen De Brabandere en Dubuisson lanceren verjaardagsbier ‘Alliance’

Twee brouwerijen die samen 375 jaar bestaan, dat verdient een nieuw biertje. Of beter: twee nieuwe bieren. Dat vinden althans Brouwerij Dubuisson uit Pipaix en Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove. Het resultaat is Alliance: twee nieuwe bieren telkens gebaseerd op een bier van de ene brouwerij en bewerkt door de andere brouwerij.

“Brouwerij De Brabandere bestaat dit jaar 125 jaar, Brouwerij Dubuisson 250 jaar”, vertelt Albert De Brabandere. “We geven toe dat we een beetje jaloers zijn op de ervaring van Dubuisson dat al aan haar negende generatie toe is. Omdat we allebei een bijzondere verjaardag vieren, hebben we daarom voorgesteld om samen aan de slag te gaan om een verjaardagsbier te creëren.” Dat een Waalse en een Vlaamse brouwerij samenwerken komt niet vaak voor, maar de twee familiebedrijven waren meteen enthousiast. “We zijn allebei lid van de Belgian Family Brewers en zo kwam onze samenwerking tot stand. Als je dezelfde passie deelt, bestaan er geen grenzen”, zegt Hugues Dubuisson. “Daarom hebben we ook besloten onze bieren te lanceren in het Hotond Sporthotel in Kluisbergen, op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat heeft voor ons een belangrijke symbolische betekenis.”

Uitwisseling

De ontwikkeling van de Alliance-bieren is gebeurd via een uitwisseling. De Petrus Quadrupel van Brouwerij De Brabandere verhuisde naar Brouwerij Dubuisson, dat in ruil de Bush Caractère naar Bavikhove stuurde. “De twee brouwerijen hebben de bieren bewerkt volgens hun eigen specialiteiten: in Bavikhove hebben we het bier versneden met een Petrus Aged Pale, een foedergerijpt bier. In Pipaix doorliep het opgestuurde bier een rustproces in eikenhouten vaten uit de Bourgogne”, legt De Brabandere uit. Brouwers Antonin Maes en Pieter Maes zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de bieren. “Het is altijd een uitdaging om op basis van een bestaand bier tot een nieuw product te komen. Maar balans en passie zijn de sleutelwoorden geweest in het hele proces. Al van bij het begin vullen de brouwerijen elkaar goed aan en komen we goed overeen. We hadden ook snel dezelfde inzichten en wisten goed waar we naartoe wilden.” Het resultaat is iets wat de brouwerijen een ‘Belgisch compromis’ noemen. “Twee bieren die we samen Alliance hebben gedoopt. Ze zullen te koop zijn in één geschenkverpakking in een oplage van 11.000 flessen.”

Eenmalig

De brouwerijen zijn bijzonder trots op het resultaat van hun samenwerking. “Steeds meer Belgische brouwerijen werken samen met buitenlandse bieren, maar dat Vlaanderen en Wallonië samenwerken is redelijk uniek. Nochtans zien we alleen maar voordelen. We willen samen het Belgisch bier promoten en in dit geval twee bijzondere verjaardagen vieren.” De samenwerking is voorlopig eenmalig, maar De Brabandere laat de deur wel op een kier openstaan. “Wie weet kunnen we over 125 jaar nog eens een speciaal bier lanceren”, lacht hij.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer