2 Luc Deryckere geeft de leiding van de politiezone Arro Ieper door aan zijn opvolger, hoofdcommissaris Kenneth Coigné.
Hans Verbeke Luc Deryckere geeft de leiding van de politiezone Arro Ieper door aan zijn opvolger, hoofdcommissaris Kenneth Coigné.

Kenneth Coigné vervangt Luc Deryckere als hoofd van de politiezone Arro Ieper: “Ik heb een goede politiezone geërfd, maar alles kan beter”

Na een loopbaan van 42 jaar heeft Luc Deryckere (60) uit Blankenberge afscheid genomen als korpschef van de politiezone Arro Ieper. Hij wordt opgevolgd door Kenneth Coigné (44) uit Harelbeke. Luc was een mensgerichte leider die de zone financieel gezond achterlaat, maar zijn opvolger is ambitieus. “Mijn lijfspreuk? Alles kan beter”, glimlacht Kenneth.

Luc Deryckere startte in 1977 aan de militaire school. In 1995 streek hij in de Westhoek neer, eerst als districtscommandant van de rijkswacht in Veurne, later in Ieper. “Ik heb in al die jaren de politie sterk zien evolueren”, blikt hij terug. “Van een militair korps naar gemeenschapsgerichte, onderhandelende politiezorg. Ik maakte de intrede van de dames mee, positieve trendbreuken, evoluerend met de veranderende maatschappij. Ik had steeds het geluk als leidinggevende mijn steentje daar aan te kunnen bijdragen, mee te helpen bij onderhandelingen tussen federaal en lokaal niveau. Zo was ik vaak al een stapje voor wanneer de politiek bepaalde beslissingen nam. Ik wist perfect wat er zou meespelen bij evaluaties of het toekennen van fondsen. Ik laat de zone dan ook goed georganiseerd en financieel gezond achter. ‘Dream big’, maar tevreden leren zijn met kleine successen. Ik probeerde altijd het positieve te zien, te focussen op wat wel haalbaar was en het personeel te motiveren. Ik geloofde in moderne politietechnieken, maar ook in het belang van de wijkagent.”

Gezin, mobilhome en motor

Op zijn zestigste wil Luc Deryckere meer aandacht besteden aan zijn gezin. “Ik kon nog vijf jaar verder doen, maar wou absoluut geen oude, cynische agent worden”, lacht hij. “Politie is steeds mijn passie geweest, maar er zijn nog veel andere dingen in het leven. Mijn gezin, motor en mobilhome zullen nu een nog belangrijker plaatsje krijgen.”

2 Luc Deryckere gaf op de politieraad officieel de fakkel door aan Kenneth Coigné.
LSI Luc Deryckere gaf op de politieraad officieel de fakkel door aan Kenneth Coigné.

Ambitieus

Met Kenneth Coigné (44) krijgt Deryckere een ambitieuze opvolger. Na zijn studies rechten en criminologie ging hij in 1999 bij de Algemene Reserve van de rijkswacht aan de slag. Sinds 2015 was hij diensthoofd van de scheepvaartpolitie aan de kust. “Maar mijn doel heeft altijd al bij de lokale politie gelegen”, bekent hij. “Daar ben je het dichtst bij de basispolitie.” De verwachtingen van de Harelbekenaar liggen hoog. “Ik heb een goede politiezone geërfd”, benadrukt hij. “Maar ik vind dat het altijd beter kan. Ik wil eerst alles en iedereen goed leren kennen en ontdekken waar het beter kan. Goede initiatieven en voorstellen zijn altijd welkom. Ik wil de kwaliteiten van iedereen op de best mogelijke manier uitspelen. Alles in functie van de burger, die op elk plaatsje in de zone moet kunnen rekenen op een kwaliteitsvolle en snelle dienstverlening.” 

De nieuwe korpschef ziet ook kansen in een verdere automatisering, digitalisering, samenwerking met andere zones en politiediensten en een goede communicatie. “De opmaak van een nieuw veiligheidsplan wordt op korte termijn een hele kluif. Ik geloof in het toenemende belang van bestuurlijke maatregelen om bepaalde fenomenen, zoals domiciliefraude, overlast, drugs en illegale winkels te beteugelen. Overleg en goede samenwerking met de burgemeesters wordt daarbij belangrijk.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jason Van Lierde

    Grote uitdaging, maar je gaat dat goed doen maat!

Lees meer