Leiewerken op kruissnelheid

De Leiewerken in Harelbeke komen op kruissnelheid, en dat kan iedereen met eigen ogen zien zondag op de Open Wervendag. Op dit moment wordt op verschillende locaties gewerkt.

"Sinds afgelopen zomer hebben we de tijdelijke sluis in gebruik kunnen nemen", zegt Claudia Van Vooren, woordvoerster bij het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal.


"Daarna zijn we de oude sluis beginnen afbreken. Op dit moment is er een bouwkuip opgetrokken rond de plaats waar de nieuwe sluis komt. De komende dagen wordt die bouwkuip leeggepompt, zodat we daar met de bouw van de nieuwe sluis kunnen starten. Dat is een bouwkuip van 230 meter lang, waar het equivalent van 18 olympische zwembaden aan water uit gepompt moet worden."

Vrijdomkaai

"Daarnaast zijn we ook de Vrijdomkaai en de Twee-Bruggestraat aan het heraanleggen: de rioleringen worden er vervangen, er wordt een warmtenet aangelegd, en de wegenis wordt vernieuwd", gaat Van Vooren verder. "De verlaagde kade aan de Vrijdomkaai, waar het contact met het water het grootst is, wordt ongetwijfeld een van de mooiste plekken in de omgeving. Er komen ook een aanlegsteiger voor pleziervaartuigen en een mooie promenade langs het water. De nieuwe Twee-Bruggenstraat wordt groener en krijgt eveneens een promenade langs de Leie. Er komen zitbanken en een dubbele rij bomen. De werken op de Vrijdomkaai en in de Twee-Bruggenstraat worden tegen eind dit jaar afgerond. De derde werf situeert zich aan de Banmolens, waar de oude Leiearm opnieuw met de Leie wordt verbonden en het water in de toekomst terug tot aan de Banmolens zal stromen. Op een vierde werf, vlakbij de Kuurnse brug, worden de schuine oevers rechter gemaakt."

Open Wervendag

Wie die indrukwekkende werken eens van dichtbij wil zien, kan dat zondag. Speciaal voor Open Wervendag kan iedereen die dat wil een kijkje komen nemen op de site.


"Op zondag 7 mei worden de werfhekken uitzonderlijk opengesteld voor het grote publiek", aldus Van Vooren. "Tussen 10 en 17 uur kunnen de bezoekers op een drie kilometer lang parcours al wandelend de werf ontdekken."


De Leiewerken zouden tegen eind 2018 helemaal afgerond moeten zijn. (JME)

Lees meer