De site van Agristo in Hulste.
LSI De site van Agristo in Hulste.

Nieuwe vergunning, maar ook nieuwe dagvaarding voor Agristo Hulste

Aardappelverwerkend bedrijf Agristo heeft van Vlaams minister Koen Van den Heuvel een omgevingsvergunning tot eind 2022 verkregen voor haar site in Hulste (Harelbeke). Tot zover het goede nieuws, want voor de vierde keer in één jaar tijd dienden drie buurgezinnen uit de Waterstraat opnieuw een rechtstreekse dagvaarding in tegen het bedrijf omdat het tussen november vorig jaar en april zonder vergunning exploiteerde.

Goed en slecht nieuws dus voor Agristo op de site in Hulste (Harelbeke). Het goede nieuws kwam er van Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V). Eind maart kende hij een omgevingsvergunning toe, op voorwaarde dat er binnen het jaar een schouw van minstens 15 meter hoog en een naverbrander worden gebouwd die geurpartikels uit de lucht halen en verbranden. Goed voor een investering van 1,2 miljoen euro. “Dit was de vergunning waar we zaten op te wachten om die belangrijke investering te kunnen doen”, reageert legal and external affairs manager Ward Claerbout van Agristo. “Daarmee kunnen we eindelijk tegemoet komen aan de verzuchtingen van de klagende buren. De vergunning komt er op basis van een volledig nieuw milieueffectenrapport. Alle overheden gaven positief advies. Dit moet een kentering betekenen. Hopelijk kunnen we voortaan een positief verhaal schrijven.”

Geurhinder

De positieve houding van Agristo ten spijt trokken drie buurgezinnen die al jarenlang last hebben van de geur en het geluid van het bedrijf deze week voor de vierde keer in één jaar tijd naar de rechtbank. Voor de periode van illegale exploitatie van eind november tot begin april dit keer. De vorige rechtstreekse dagvaardingen zadelden Agristo al met een boete van 210.000 euro op. Dat bracht het totale bedrag aan boetes en schadevergoedingen de voorbije jaren op ruim 400.000 euro. De strafrechter bestempelde bovendien de milieuvergunning die voormalig milieuminister Schauvliege toekende als onwettig.

Politieke beslissing

“Die nieuwe omgevingsvergunning is eigenlijk maar een minivergunning”, vindt de advocate van de omwonenden Isabelle Larmuseau. “Het is opnieuw een politieke beslissing. Opnieuw oordeelt de minister dat de basisvergunning wettelijk is terwijl de rechter ze al onwettelijk verklaarde. Vroeg of laat krijgen we over de hele lijn gelijk.” De omwonenden dienden ook opnieuw een schorsings- en vernietigingsverzoek voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de nieuwste vergunning in.

Voor het eerst schaart ook de eigenaar van de historische hoeve Vrijlegemhof in de Vrijlegemstraat zich achter de eis van de drie andere omwonenden. De hoeve uit de tiende eeuw behoort tot de oudste met naam genoemde nederzettingen in het Leiegebied en bevindt zich vlakbij de Agristosite.  “Die nieuwe stappen van de omwonenden maken nogmaals duidelijk dat het hen niet gaat om het oplossen van de problemen maar om een puur principiële kwestie”, besluit Ward Claerbout van Agristo. “Het bedrijf wil al het mogelijke doen om de problemen op te lossen. Tegen de zomer moeten zowel de naverbrander als de schouw in werking zijn.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer