2 De nieuwe UV-meter werd woensdag voorgesteld in provinciedomein De Gavers.
Henk Deleu De nieuwe UV-meter werd woensdag voorgesteld in provinciedomein De Gavers.

UV-meter in De Gavers toont aan hoeveel
je moet smeren

In De Gavers in Harelbeke hangt voortaan een digitale UV-meter, waarop je kan zien hoe hoog de UV-index is. Die geeft aan hoe snel je verbrandt. Het is meteen een primeur, want in geen enkel ander Vlaams provinciedomein hangt een dergelijk toestel. 

“Mensen denken al te vaak als er geen felle zon is dat ze niet aan UV-licht worden blootgesteld”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor Milieu. “De UV-meter, voorzien van wat uitleg, moet hen informeren.” Naast de UV-meter hangt een bord dat aangeeft of je zonnecrème moet smeren en hoeveel. Zo moet je volgens de pictogrammen smeren vanaf een UV-index van 2 tot 5. Bij een hoger cijfer wordt aangeraden om ook beschermende kledij te dragen en te schuilen in de schaduw. “We hebben bewust met pictogrammen  gewerkt omdat ook anderstaligen en kinderen de boodschap zouden begrijpen.” Woensdag werd meteen ook de app ‘De Gavers’ gelanceerd, die je gratis op je smartphone kan installeren. Je vindt er niet alleen de kalender met evenementen in de Gavers, maar ook de openingsuren van de zwemzone.

2 Een UV-index van 1? Dan hoef je nog niet te smeren.
Henk Deleu Een UV-index van 1? Dan hoef je nog niet te smeren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer