Weinig CO in omliggende woningen: buurtbewoners door brand verwoeste Mipa Frost weer thuis

Vrijdagmorgen konden alle buurtbewoners van het diepvriesgroentenbedrijf in Bavikhove dat volledig in de as werd gelegd door een zware brand, terug naar huis. Zo’n 50 mensen moesten de nacht elders doorbrengen. “We zijn met z'n zessen en hebben per twee bij mijn vader en twee broers overnacht”, vertelt buurtbewoner Bart Descamps (46).

De brand bij het diepvriesgroentenbedrijf Mipa Frost brak donderdagmorgen iets na 10 uur uit. “Om 14 uur kwamen ze bij ons aanbellen om te zeggen dat we ons huis moesten verlaten”, vertelt buurtbewoner Bart Descamps (46) die met zijn echtgenote en vier kinderen in de Kervijnstraat achter het bedrijf woont. “We hebben de namiddag elders doorgebracht. Toen we terugkeerden konden ze ons nog niet zeggen of we in ons huis konden slapen. Later bleek dat uiteindelijk niet mogelijk. Samen met de brandweer zijn we nog even binnen kunnen gaan om spullen op te halen zoals wasgerief, verse kledij en boeken voor de kinderen, die moeten studeren. We hebben ons opgesplitst in drie. Twee van ons hebben bij mijn vader geslapen, de andere vier hebben de nacht doorgebracht bij mijn twee broers.” Vrijdagmorgen kon het gezin dan toch opnieuw in hun woning. “De brandweer heeft samen met ons metingen uitgevoerd. Alles was oké bij ons, behalve in de kelder. Daar is een raam blijven open staan waar de rook naar binnen is gegaan.”

2 Buurtbewoner Bart Descamps (46) .
Alexander Haezebrouck Buurtbewoner Bart Descamps (46) .

“Alles weg”

Zaakvoerder Pascal Braecke die donderdag halsoverkop terugkeerde vanuit het buitenland, bezocht vrijdag het bedrijventerrein. “Alles is weg”, vertelt de man, die amper kan geloven wat er gebeurd is. “Hoe het verder moet is nog één groot vraagteken. Ik heb voorlopig enkel het raden naar wat de oorzaak kan geweest zijn. Een deskundige onderzoekt dit nog. Donderdagmorgen is nog iemand van ons op het terrein geweest. Hij heeft helemaal niets verkeerds opgemerkt en is daarna opnieuw vertrokken. We zitten hier met Mipa Frost sinds 2009, we namen de gebouwen over van wat vroeger Jabell was, ook een diepvriesgroentenbedrijf. De gebouwen dateren van eind de jaren 70  tot begin jaren 80, maar we hebben alles vernieuwd. Eerder hebben we nog nooit met brand te maken gehad.” De brandweer ging vrijdag nog nablussen en zal nog tot zaterdag ter plaatse blijven om de veiligheid te voorzien tijdens afbraakwerken. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog tot maandag en de site zal dan ook niet vroeger worden vrijgegeven.

2 De brandweer voerde metingen uit van de CO-waarde in de woningen rond het bedrijf.
Alexander Haezebrouck De brandweer voerde metingen uit van de CO-waarde in de woningen rond het bedrijf.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer