Carinne en Erwin Verlies, de vroegere uitbaters van café Uilenspiegel in Hasselt, openen nu café Den Uil.
Foto Mine Dalemans Carinne en Erwin Verlies, de vroegere uitbaters van café Uilenspiegel in Hasselt, openen nu café Den Uil.

'Den Uil' herrijst uit eigen as

EX-UITBATERS UILENSPIEGEL MAKEN HERSTART MET NIEUW CAFÉ

Goed een half jaar nadat Erwin en Carinne Verlies de deuren van café Uilenspiegel op de Guffenslaan achter zich dichttrokken, zijn ze terug met 'Den Uil' in het pand van de voormalige Picadilly op de hoek van de Havermarkt. "Ons oud cliënteel zijn we na al die maanden vermoedelijk kwijt maar we zijn klaar voor een nieuwe start", klinkt het.

De sluiting van De Uilenspiegel bracht heel wat beroering met zich mee onder de behoudsgezinde Hasselaren. Het feit dat broer en zus Verlies achter de toog weg moesten om het pand (ooit) om te bouwen tot appartementen, was de kiem voor volkswoede gericht tegen vastgoedbaron Hayen (die onlangs nog kop van Jut was toen brasserie Augustina haar huurcontract beëindigd zag, red.). Erwin en Carinne bleven er rustig onder en zijn nu terug met een nieuwe zaak, opnieuw in een pand van... Hayen.


"Maar schrijf maar op: wij hebben geen probleem met de familie. In tegendeel, we hebben er een leefbare huurprijs mee kunnen onderhandelen. Want het was altijd de bedoeling om na De Uilenspiegel een nieuwe zaak te openen. We hebben een vijftal panden bekeken maar de vraagprijzen waren telkens veel te hoog. Hier zijn we wel op een schappelijk bedrag kunnen landen. En dus vliegen we er vanaf 1 mei opnieuw in met café Den Uil."

Géén brasserie

De naam werd specifiek gekozen: niet alleen is er de link naar de roepnaam van hun vorige zaak, ook betekent het een nieuwe start voor het huidige pand.


"Want de Picadilly had op de duur toch geen al te beste reputatie meer", klinkt het. Sinds een brand twee jaar geleden stond het pand ook leeg.


'Den Uil is dood, leve Den Uil' dus. Want dat ze iets van hun vorige zaak zouden meenemen, was wel duidelijk. "Voor interieur moesten we niet zorgen, dat was netjes door de brouwerij al gebeurd. Het is moderner als in onze vorige zaak maar de uitstraling van een echt café blijft. Dat wilden we ook benadrukken: we zijn een café, geen brasserie. We zullen wel kleine snacks serveren -voor biefstuk moet je hier voorlopig niet zijn- maar de nadruk blijft op een frisse pint liggen", zeggen broer en zus. Dat die van topkwaliteit zal zijn, benadrukt Erwin door naar de tapkraan te wijzen. "Het bier wordt hier gekoeld tot in de kraan. Dus die pintjes gaan zeker smaken."

Terras en live-muziek

Of ze nog veel vaste stamgasten gaan terugzien, is nog niet duidelijk.


"Ik vrees er wat voor", zucht Carinne. "Voor zover we weten, hebben die zich in de voorbije maanden wel verdeeld over andere zaken. We zullen dus ons best moeten doen om nieuw cliënteel aan te trekken. Maar zodra we ons terras kunnen buiten plaatsen en in de zomer wat evenementjes met live-muziek bijvoorbeeld op poten zetten, lukt dat wel. Gisteren stond hier toch al iemand voor de deur die vroeger blijkbaar vaste klant was in de Picadilly. Die kondigde meteen aan eens langs te komen. Als alles goed gaat, hopen we er zo toch nog een vijf jaar bij te doen. En dan zal het wel stilletjes genoeg zijn geweest."

Lees meer