2 De studenten van Hogeschool PXL weten de burgers te smaken en ze zijn niet de enigen.
Borgerhoff De studenten van Hogeschool PXL weten de burgers te smaken en ze zijn niet de enigen.

"Zelfs Polen willen wormenburgers"

PXL EN DAMHERT TEVREDEN MET INTERESSE IN NIEUWE SMAAKMAKERS

Niet alleen de Limburgers kunnen de wormenburgers van Damhert uit Heusden-Zolder smaken. Amper enkele weken nadat de studenten van Hogeschool PXL ze voor het eerst konden proeven, is er nu zelfs al vanuit Polen interesse in de niet zo alledaagse burgers.

Toen het voedingsbedrijf Damhert uit Heusden-Zolder eerder deze maand haar Insecta-lijn lanceerde, mochten de studenten van Hogeschool PXL als eerste een hapje nemen van de opmerkelijke producten. Damhert verwerkte immers gemalen buffalowormen tot - hoewel u misschien anders zou denken - smakelijk uitziende hamburgers, nuggets en schnitzels. "Erg lekker, beter dan een gewone hamburger" of "Smaakt naar kip" lieten de studenten toen optekenen.

2 De bedrijfsgebouwen van Damhert in Heusden-Zolder, waar de wormenburgers worden ontwikkeld.
bob moors De bedrijfsgebouwen van Damhert in Heusden-Zolder, waar de wormenburgers worden ontwikkeld.

Uitverkocht

Een eerste lading van 250 burgers was al snel uitverkocht en ook sindsdien weten de studenten de wormen wel te smaken. "Ik dacht eerst dat de populariteit misschien aan de actie lag, maar ook nu nog kunnen onze studenten blijkbaar niet afblijven van de wormenburgers", zegt Rudy Rampelberg van PXL-catering. "De verkoop heeft zich ook later doorgezet en ik heb ondertussen al een lading moeten bijbestellen. Opvallend genoeg kregen we hier zelfs een vraag binnen van iemand die de producten zelfs wil introduceren op een Poolse universitaire campus. Die vraag hebben we dan met plezier aan Damhert doorgespeeld."

Smaaktest

Daar zijn ze dan ook maar wat blij met de interesse in hun Insecta-lijn. "Momenteel verwerken nu al een 600 tot 700 kilogram buffalowormen op maandbasis tot burgers en dergelijke", weet Karolien Servaes van Damhert. "Voorlopig gebruiken we alleen die specifieke wormen omdat ze als beste uit de smaaktest naar voren kwamen. We zijn hoe dan ook tevreden met de verkoop, die voldoet dan ook volledig aan onze verwachtingen. Toch lopen er momenteel al testen met andere voor consumptie goedgekeurde insecten en zouden we ook graag andere productvormen introduceren zoals balletjes of worstjes." Bij Damhert zijn ze er dan ook rotsvast van overtuigd dat dit soort producten in de toekomst dagelijkse kost worden. "Zoals de vleesindustrie nu bezig is, kan het eigenlijk niet langer. De productie van vlees vormt een steeds groter wordende aanslag op de beschikbare grondstoffen en het milieu, om te zwijgen van al het afval achteraf. Die nadelen zijn er met insecten niet. Wereldwijd voeden nu al meer dan twee miljard mensen zich dagelijks met insecten. We hopen de bestaande barrière bij anderen met onze producten weg te nemen."

Lees meer