Voorstelling 3D-simulator van Responsible Young Drivers ter preventie van rijden onder invloed van alcohol en drugs.
Benoit De Freine Voorstelling 3D-simulator van Responsible Young Drivers ter preventie van rijden onder invloed van alcohol en drugs.

3D-ritje op Kolonel Dusartplein toont hoe je rijdt onder invloed van drugs

Wat gebeurt er als je met een lijntje coke, wat marihuana of een pilletje XTC achter het stuur kruipt? Studenten die vrijdagnamiddag het einde van de examens kwamen vieren, mochten het komen uitproberen in de 3D-videogame van de Responsible Young Drivers. De studenten van de PXL kwamen daar eveneens hun campagne ‘Trek jij de lijn? Drugs in de wagen is om problemen vragen’ voorstellen.

“Het blijft ongelofelijk hoeveel bestuurders we betrappen onder invloed van drugs”, legt woordvoerster Dorien Baens van de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad uit. “Zelfs op gewone weekdagen plukken we er verschillende uit het verkeer. Daarom vonden we een bewustwordingscampagne echt wel noodzakelijk. En wie kon die beter voor ons uitwerken dan de studenten communicatie zelf?” Die gingen daarom de voorbije maanden vlijtig aan de slag. “Onze campagne is gelanceerd op www.trekdelijn.be”, vertelt student Bjorn Souvereyns van de PXL. “Want inderdaad: we zien onder medestudenten wel eens foute dingen gebeuren. Niet iedereen is er zich even bewust van wat drugs in het verkeer allemaal aanrichten. Er doen heel wat fabeltjes de ronde en die proberen we op deze website te ontkrachten. Maar we hebben ook bierkaartjes laten drukken met de nodige info.”

Meteen gecrasht

Sluitstuk van de campagne was de 3D-simulator die vrijdagnamiddag op het Kolonel Dusartplein werd opgesteld. Wie plaatsnam achter het stuur kon eerst kiezen welke drugs hij - gelukkig virtueel - wilde nemen. Coke, marihuana of XTC? Het kon allemaal met een simpele muisklik. Departementshoofd Veerle Schuyten kroop met een virtueel bolletje XTC in de rijsimulator. “Ik dacht nog dat ik het met rustig rijden wel zou halen, maar ik vrees dat ik bij deze computersimulatie al vrij snel gecrasht ben. Veel controle heb je echt niet meer. Een goede les is het wel. En hopelijk slaat deze campagne vooral aan bij de studenten.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer