5 Door de slag werd de geldautomaat uit de gevel geslingerd.
RTZ Door de slag werd de geldautomaat uit de gevel geslingerd.

Bankautomaat slingert tot op parking na plofkraak in Kermt

Minstens drie gemaskerde mannen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een geldautomaat opgeblazen bij het kantoor van BNP Paribas Fortis, langs de Diestersteenweg in Kerm, bij Hasselt. Buurtbewoners werden omstreeks 2.40 uur opgeschrikt door een luide knal. Seconden later scheurden de boeven al weg zonder buit te maken. De schade aan het bankkantoor is helaas opnieuw groot. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“We sprongen meteen recht in ons bed”, vertelt buurtbewoner Jules Schepens. “Het was dan ook een loeiharde slag die hier plots weerklonk. Ik heb even het gordijn weggetrokken om te kijken wat er aan de hand was. Maar door het felle licht van koplampen op straat, konden we helaas niets zien. Echt geslapen hebben we niet meer, want we hadden al het gevoel dat er iets ernstigs aan de hand was. Even later hoorden we dat het effectief ging om een plofkraak.”

Geen buit

De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad snelde ter plaatse. Zij stuurden verschillende patrouilles in de omgeving op onderzoek, maar de daders waren helaas al gevlucht. Het is niet duidelijk in welke richting ze konden ontkomen. Volgens de bank BNP Paribas Fortis is er alleszins geen buit gemaakt. Brokstukken van de geldautomaat lagen verspreid over de hele parking. Maar de geldlade zelf bleek dus niet te kraken. DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, kwam ter plaatse, omdat de daders explosieven gebruikt hadden. Een evacuatie van de omgeving bleek gelukkig niet nodig.

Veel schade

De schade aan het bankkantoor is wel bijzonder groot. Niet alleen de bankautomaat lag over de parking. Door de enorme druk was ook het glas van de toegangsdeur verbrijzeld. Binnenin het kantoor is er eveneens schade. Het filiaal bleef daarom woensdag gesloten. De bank was de voorbije dagen net met een renovatie bezig van haar burelen. Het schildersbedrijf dat woensdag nietsvermoedend aankwam voor die werken, kon helpen met het opruimen van de brokstukken.

Zesde dit jaar in Limburg

Het gerechtelijk labo kwam woensdag nog naar Kermt voor een sporenonderzoek in het gebouw. De bewakingsbeelden van de camera tegen de gevel worden intussen onderzocht. Nadien werd assistentie gevraagd van brandweerzone Zuid-West Limburg voor het opruimen van de ravage en het weer dichtmaken van de beschadigde deuren. 

De plofkraak van woensdagmorgen is trouwens al de zesde dit jaar in Limburg. Begin dit jaar was het filiaal van BNP Paribas Fortis in Hamont-Achel al eens het doelwit. Ook in Gruitrode, Kinrooi, Pelt en Halen probeerden overvallers nadien bankautomaten op te blazen. Door de toegenomen beveiliging slagen ze er gelukkig wel steeds minder in om nog buit te maken. 

5 De automaat werd volledig door de explosie vernield.
RTZ De automaat werd volledig door de explosie vernield.
5 De bankeigenaren kwamen de schade woensdag opmeten.
RTZ De bankeigenaren kwamen de schade woensdag opmeten.
5 Het gat dat door de weggeblazen bankautomaat in de gevel werd geblazen, werd woensdag voorlopig dichtgemaakt.
RTZ Het gat dat door de weggeblazen bankautomaat in de gevel werd geblazen, werd woensdag voorlopig dichtgemaakt.
5 Plofkraak bij BNP Paribas Fortis in Kermt.
VTM NIEUWS Plofkraak bij BNP Paribas Fortis in Kermt.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Dierckx

    Verzwaar de straffen en pas ze onverkort toe, plofkraak onder bewoonde appartementen staat voor mij gelijk met onvrijwillige doodslag.

  • leen hanssens

    Ik begrijp niet dat de banken die buitenautomaten niet verwijderd?

Lees meer