Burgemeesters pakken georganiseerde misdaad aan

Burgemeesters die voortaan te maken hebben met georganiseerde criminaliteit in hun gemeente, kunnen terecht bij het ARIEC: het Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum.

Het gaat om een proefproject, op poten gezet door de provincie, dat burgemeesters moet begeleiden in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit in hun gemeente.


"Vandaag hebben burgemeesters vaak te weinig informatie om adequaat te kunnen optreden tegen bijvoorbeeld motorbendes", legt Jan Jambon (N-VA) minister van Binnenlandse Zaken uit. "Die hebben vaak verschillende gedaanten, zowel in de onderwereld als in de bovenwereld. Bijkomende informatie, zoals mogelijke problemen bij gerecht of douane, kan nuttig zijn om te bepalen of iemand een vergunning of attest moet krijgen."

Meer slagkracht

Burgemeesters en lokale besturen moeten volgens de minister meer slagkracht krijgen voor de bestrijding van die georganiseerde misdaad, onder meer door het tegenhouden van vergunningen of het laten uitvoeren van gecoördineerde controleacties.


Dat moet met het proefproject, dat twee jaar loopt, verholpen worden. Naast Limburg krijgen ook Antwerpen en Namen een ARIEC, dat uit drie personen zal bestaan: een coördinator, een jurist en een specialist informatiebeheer. Het team staat ter beschikking van de burgemeesters om hen in specifieke dossiers te voeden met informatie van bepaalde inspectie- en veiligheidsdiensten.


"Via flexteams kunnen er tijdig gecoördineerde controleacties plaatsvinden tegen bepaalde winkels, horecazaken of evenementen. In Maasmechelen, Genk, maar ook andere grensgemeenten duiken ook steeds vaker massagesalons of carwashes op met een duistere achtergrond. De problematiek van motorbendes is al langer een probleem in de grensregio en sinds enkele maanden ook in Hasselt met de opkomst van MC Satudarah, rivalen van de Hells Angels uit Genk en Lanaken.


"Ze het zo moeilijk mogelijk maken zoals in Nederland, moet het doel zijn en ook hanteerbaar voor een burgemeester." (MMM)

Lees meer