Het Hasseltse crematorium aan de Prins-Bisschopssingel.
Foto Borgerhoff Het Hasseltse crematorium aan de Prins-Bisschopssingel.

Crematorium weer helemaal open

CEREMONIES EN KOFFIETAFELS GAAN VOORLOPIG WEER VAN START

De soap rond het Hasseltse crematorium lijkt voorlopig afgelopen. Twee weken nadat uitvaartspecialist Dela aankondigde de koffietafels en ceremonies ter plaatse te schrappen omwille van een discussie met het stadsbestuur, wordt de dienstverlening volledig hervat. Stad en Dela gaan nu verder rond de tafel zitten.

Met een korte mededeling maakte Dela gisteren bekend de dienstverlening in het crematorium opnieuw volledig aan te vatten. Opvallend, want de uitvaartspecialist schuwde de grote woorden eerder niet. Dela bleek het niet eens met de wijze waarop de stad een overeenkomst voor de uitbating wilde wijzigen door het bedrijf te onteigenen. "De stad startte de aangekondigde onteigeningsprocedure, maar deze is volkomen onwettig. Een onderneming wordt hier onteigend door een overheid, die daarna deze onderneming gewoon zelf verder wil exploiteren om de stadskas te spijzen. Alleen in totalitaire regimes is een dergelijke hold-up nog denkbaar, maar daarin hebben wij ons dus vergist", klonk het.

Onderhandelingen

Als tegensalvo liet Dela verstaan de uitvaartceremonies en koffietafels in het crematorium vanaf 1 mei stop te zetten. "Wij probeerden constructief te onderhandelen, maar ergens stopt het", was de redenering. Nu draaien alle partijen dus bij.


"Er heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Dela en het stadsbestuur", bevestigt woordvoerder Marysia Kluppels. "Uit dit gesprek is de bereidheid van beide partijen naar boven gekomen om tot een gepaste oplossing te komen. De onderhandelingen zullen opnieuw worden opgestart. In het kader hiervan heeft Dela besloten voorlopig haar prestaties verder te zetten om de nieuwe onderhandelingen een kans te geven. De dienstverlening zal dus hervat worden: Dela zal opnieuw uitvaartceremonies en koffietafels verzorgen in het Hasseltse crematorium."


Of beide partijen hun eisen willen versoepelen - Dela eiste bijvoorbeeld nog '8 miljoen euro aan achterstallige betalingen' van de stad - is niet bekend, maar meer dan waarschijnlijk zal iedereen wat water bij de wijn moeten doen.


Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) reageert hoe dan ook tevreden op het feit dat er weer gepraat kan worden tussen beide kampen. "Tijdens dit gesprek hebben we samen vastgesteld dat er voldoende basis is om de onderhandelingen opnieuw op te starten. Op dit moment zijn we vooral tevreden dat de dienstverlening naar de burgers toe verzekerd blijft", zegt Vananroye.

Lees meer