Hasselts schepen Habib El Ouakili.
Mine Dalemans Hasselts schepen Habib El Ouakili.

De Lijn start onderzoek nadat chauffeur vrouw en kindje Hasseltse schepen weigert: “Uw soort gaat niet mee”

Vervoersmaatschappij De Lijn opent een onderzoek wegens mogelijk racisme van een van de chauffeurs in Hasselt. De buschauffeur weigerde volgens schepen Habib El Ouakili (sp.a) de busdeuren te openen voor zijn echtgenote en kindje. Een andere reizigster die al op de bus zat, stapte uit protest mee van de bus.

Schepen El Ouakili onderhandelde als voormalig schepen van Mobiliteit nog mee over de buslijnen in Hasselt. Maar vandaag diende hij een klacht in bij het bedrijf, en postte hij zijn ongenoegen ook publiek op sociale media.

“Normaal communiceer ik niet gemakkelijk over persoonlijke ervaringen omtrent racisme. Maar dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer water heeft doen overlopen. Mijn echtgenote is de toegang tot het openbaar vervoer geweigerd. Jouw soort gaat niet met me mee, in mijn bus!, kreeg ze naar haar hoofd geslingerd. Een vrouw die dit hoorde kreeg plaatsvervangende schaamte en stapte de bus af uit solidariteit. Nu, mijn vrouw was niet alleen. Ons kindje was bij dit incident aanwezig. Nog geen jaar oud en nu al kennis met het fenomeen racisme.”

De Lijn start onderzoek

De schepen heeft intussen klacht ingediend bij De Lijn in Limburg. “Dat kunnen we ook bevestigen”, reageert woordvoerster Sonja Loos. “Uiteraard moeten we alle kanten van het verhaal horen en gaan we ook vragen aan de buschauffeur wat er precies gebeurd is. Zijn dienst zat er maandag al op, toen de klacht binnenkwam. Maar we gaan hem dinsdag zeker spreken. Laten we alvast heel duidelijk zijn als het over racisme gaat: dat dulden we niet bij onze chauffeurs en bij niemand van ons personeel. Al onze reizigers worden gelijk behandeld, welke leeftijd, geaardheid, geslacht of afkomst ze ook hebben. Tegen racisme en discriminatie treden we dus altijd op. Maar we willen eerst ook de kant van de chauffeur horen.”

“Uw soort gaat niet mee”

Volgens de schepen riep de chauffeur “Uw soort gaat niet mee met mij in de bus” naar zijn vrouw en kindje. Hij benadrukt intussen dat het voor zijn familie wel om een alleenstaand geval gaat bij De Lijn. “Iedereen is vol lof over onze Hasseltse buschauffeurs, die niet enkel de reizigers van punt A naar punt B brengen. Vaak zijn ze ook een luisterend oor en worden het goede vrienden van de reizigers. Maar wat heeft deze chauffeur nu vandaag bewezen? 

“Heeft hij nu een leuke anekdote voor op café? Voelt hij zich nu echt beter? Voelt hij zich nu een echte Vlaming? Dat laatste mag hij al snel vergeten want de Vlaming is dapper en niet laf. Deze chauffeur is zeker geen ambassadeur voor De Lijn. Hij is niet De Lijn, noch wat het bedrijf is of waar het voor staat. Gelukkig zijn er nog moedige Hasselaren die solidair waren. De Hasselaar aanvaardt dit niet. Dit is Hasselt en waar Hasselt voor staat. Een stad waar racisme in de kiem gesmoord wordt.”

126 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Manal abdel

    Dit soort uitspraak zou, (normaal) niet van een buschauffeur komen. Ik ben zelf van buitenlands afkomst, en ik vind dat de veel besproken chauffeur de kans moet krijgen om zijn verhaal te laten horen. Dan wordt het pas duidelijk wat het is.

  • Jean-Claude Lemahieu

    @etienne bies: zelf meegemaakt of van "horen zeggen" ! Heeft die chauffeur ook klacht neergelegd ? ? ?

Lees meer