Dealer onschuldig aan dood meisje (16)

RECHTER OORDEELT DAT OVERDOSIS (VOORAL) FOUT IS VAN SLACHTOFFER

De 20-jarige Colombiaanse Hasselaar die betrokken was bij het overlijden van een 16-jarig meisje is vrijgesproken van schuldig verzuim. "De rechtbank besluit dat de fout van het meisje zelf in veel grotere mate heeft bijgedragen tot het overlijden dan de fout van de beklaagde", klinkt het in het vonnis. Hij krijgt wel 3 jaar met uitstel voor bezit en handel van cannabis.

De feiten dateren van 13 juli 2015. Dat weekend was de jonge Hasselaar in het gezelschap van het meisje, dat hij al langer kende. Ze gingen samen onder meer snoep kopen en keken naar een film. De jongeman gaf aan de rechter ook toe dat hij dat weekend in zijn appartement samen met het meisje cannabis en heroïne had gebruikt. Hij zorgde voor cannabis, die hij had aangekocht aan het station. Zij zorgde voor de heroïne, die hij eerst uit wantrouwen weggegooid had, maar later toch had gebruikt.

Snurken

Enkele vaststellingen, zoals twee koffielepels met zwartgeblakerde onderkant, restanten van marihuana en sporen van heroïne in een vuilzak buiten, bevestigen deze feiten. In de nacht van zondag op maandag rond 2.30 uur hoorde beklaagde het meisje snurken met een geluid waarbij ze precies water in de mond had. Hij zette haar rechtop en toen ademde ze weer normaal.

"Eerst opgekuist"

"Ik heb gedaan wat mij goed leek", aldus de jongeman. De jongeman verklaarde dat hij 's morgens rond 10.10 uur bij het ontwaken al vaststelde dat de handen van het meisje koud waren. Er kwam ook een bruine substantie uit haar mond toen hij op haar borstkas duwde. De MUG-arts kwam ter plaatse en zei dat het meisje drie uur eerder overleden was ten gevolge van een overdosis. De burgerlijke partijen suggereerden dat de man eerder al eens wakker was geworden en toen hij toch nog kon helpen, besloot om dat niet te doen, maar wel zijn appartement te kuisen. De rechtbank volgde deze uitleg niet.


De advocaat van de jongeman onderstreepte tijdens de behandeling van de zaak dat zijn cliënt veel spijt heeft. "We aanvaarden niet dat hij alleen de zwartepiet krijgt doorgeschoven. Er is geen sprake van schuldig verzuim, mijn cliënt heeft het meisje wel degelijk proberen te redden", pleitte raadsman Tom Van Overbeke, die in hoofdorde de probatieopschorting vroeg. De advocaat kreeg dus gelijk wat betreft het schuldig verzuim. Een opluchting voor de jongeman, die op het einde van de zaak zelf in tranen uitbarstte. "Ik heb dit niet gewild", stamelde hij.

Job in horeca

Beklaagde werkt ondertussen in de horeca. Omdat hij wel schuldig is aan het bezit en de handel van cannabis, met de omstandigheid dat het meisje minderjarig was, kreeg hij een straf met uitstel. Zo kan hij zijn werk verder blijven doen. Hij moet ook in contact blijven met de justitieassistent en mag niet meer in aanraking komen met drugs. De gerechtskosten van 7.850 euro zijn ook voor zijn rekening en hij moet de ouders van het meisje ook een schadevergoeding. Ten slotte werd hij ook veroordeeld tot een rechtsplegingsvergoeding aan de burgerlijke partijen van 1.200 euro.

Lees meer